Hlavní obsah

Archeologický nález století se vrací domů

Novinky, Alena Lochmannová

Dva a půl tisíc let staré dřevěné konstrukce, které byly objeveny před sedmi lety na hradišti Vladař u Žlutic, se mají příští měsíc vrátit do Karlovarského kraje. Tento unikátní nález evropského významu se uchoval jen díky uložení v jílovém podloží bez přístupu vzduchu.

Článek

„V době objevení byl celý nález dřevěných konstrukcí zdokumentován, vyzvednut a převezen do Švýcarska, kde už mají zkušenosti s konzervací takto starých dřev z oblasti podalpských keltských lokalit. Tu v rámci výzkumného projektu zadal Archeologický ústav v Praze a domluva byla taková, že následně budou artefakty vystaveny zápůjčkou v Západočeském muzeu v Plzni. Proces se ale poněkud protáhl a muzeum již s umístěním dřev z Vladaře nepočítá. Hledáme proto vhodné prostory jejich pro uskladnění i pro možnost jejich následného vystavení,” uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Zahradníček.

Ten už oslovil starostu Žlutic Václava Slavíka i ředitelku Muzea Karlovy Vary Lenku Zubačovou, aby společně hledali možné řešení.

„Nabízí se, že by malá část dřev mohla být vystavena v nové expozici karlovarského muzea a větší část artefaktů by se mohla umístit v jeho pobočce přímo ve Žluticích, tedy v blízkosti samotného objevu,” nastínil možné řešení Zahradníček, který ale zároveň upozornil, že prostory žlutického muzea by bylo zapotřebí pro tyto účely zrekonstruovat. „Vzhledem k významu nálezu i k povinnosti kraje se o nesmírně cennou památku postarat krajští radní pomoc přislíbili, bude však na novém vedení kraje, aby v tomto procesu pokračovalo,” dodal.

Kraj nyní k uskladnění artefaktů využije prostory Střední lesnické školy ve Žluticích, jejímž je zřizovatelem.

„Podařilo se nám se zastupující ředitelkou Libuší Syrovátkovou vytipovat vhodný prostor pro dočasné umístění. Pak musíme s vedením muzea doladit detaily, kterých není zrovna málo, jako je například zabezpečení či stálá teplota,” uvedl Zahradníček s tím, že se starostou Slavíkem se shodují v tom, že by objev mohl zlepšit návštěvnost Žluticka.

V místě nálezu dřev na úpatí Vladaře by pak mohla být instalována informační tabule odkazující nejenom na samotný výzkum, ale právě i na expozici ve žlutickém muzeu.

Dřevěné konstrukce byly nalezeny a vyzvednuty v letech 2008 až 2010 v blízkosti rybníku u dětského tábora na úpatí Vladaře. Pocházejí z období zhruba 500 let před našim letopočtem, kdy hradiště Vladař bylo jedním z významných center celého regionu. Výzkum prováděly Archeologický ústav v Praze, katedry archeologie Západočeské univerzity v Plzni, Muzeum Karlovy Vary a Občanské sdružení Vladař. Archeologové se neshodují jejich v účelu, ale pravděpodobně souvisely s vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám