Hlavní obsah

Aprílový Den klaunů na Jakubském náměstí v Brně

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Den klaunů, tradiční oslava happeningem pořádaná Divadlem Bolka Polívky se letos nekoná v den svátku všech klaunů, na 1. apríla.

Foto: Divadlo Bolka Polívky
Článek

Přestože oslavy byly odsunuty pohyblivým svátkem, konat se budou se stejnou silou humoru a ozdravného smíchu. Díky Velikonocům 4. duben připomene, že letošní Den klaunů, vyhlášený Divadlem Bolka Polívky, je již 4. ročníkem akce, která se rychle zabydlela v dění města, získala pozornost a ohlas.  

4. 4. zahájí 4. ročník Dne klaunů ve čtyři odpoledne Bolek Polívka. Pak následuje pestrá nabídka zábavy a her pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci se mohou těšit na rozkvetlý klaunovník, dílnu chůze na chůdách, brněnskou zkoušku kapely The Roling Stones pro koncert na letišti ve Kbelích v Praze, slet klaunů, stejně tak i na dobrou muziku, děti jistě ocení malování na obličej.

O půl šesté se program přesune do foyer divadla k vernisáži výstavy Petra Válka, malíře, kreslíře, ilustrátora, básníka, tvůrce objektů a prapodivných hudebních nástrojů, lovce zvuků a experimentátora, (ne)hráče na hudební nástroje, bývalého kapelníka hudební skupiny důchodců Jarní vůně a svérázného filozofa všedních dnů. Díla na výstavě „Přátelství je víc než manželství“ s laskavým humorem zobrazují i drsná nebo baladicky smutná témata. Jemný humor autora proniká jeho světem – každodenním i tvůrčím.

Vyvrcholením programu Dne klaunů bude tradičně na jevišti Divadla Bolka Polívky v sedm večer další vydání populárního Re-Kabaretu (koncepce: Vojtěch Fatka), slovy pořadatelů a inscenátorů „prudce zábavného, drze společenského a nekompromisně satirického pravidelného občasníku plném gagů, stand-upů, klaunerií, hudby a pohybu”. Na jednom jevišti se v jeden večer potkají známí i neznámí, mladí i věkem protřelí, mistři současní i budoucí, aby předvedli kus ze svého umu. Klauni v klání o smích diváků.

A docela závěrem: Kdy se objeví Den klaunů na 1. apríla v kalendářích? Zatím tu máme Mezinárodní den ptactva - docela pěkné sousedství. Máme sice i Světové dny smíchu i úsměvu, podložené velmi vážnou filozofií, ten klaunský s nimi vazbu má, je však jedinečný, specificky jiný, navíc i jaksi tuzemský, český, náš. Byla by škoda, kdyby nápad nakonec vyšuměl, nebo si ho snad, jak se stává, někdo přisvojil, zahrabošil pro sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám