Hlavní obsah

Antická moudrost se vrací do Police nad Metují

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Zeleném domečku (Tyršova 341) v Polici nad Metují se uskuteční ve čtvrtek 9. srpna od 19 hodin přednáška filosofa Radima Kočandrleho s názvem Charakteristické znaky archaické iónské kosmologie. Přiblíží antické představy o vzniku vesmíru. Radim Kočandrle je autorem několika knih o nejstarší řecké filosofii.

Foto: Martina Váňová

Radim Kočandrle (vlevo) při přednášce v Polici n/Met v roce 2015

Článek

Přednáška představí archaické iónské kosmologie, které ztělesňují nejstarší kosmologické koncepce formulované v rámci antické filosofie. V prvé řadě se přitom zaměří na jejich meteorologickou povahu.

Zároveň ale poukáže na to, že pokud nebeská tělesa vznikala jako výpary vlhkosti země a moře, přičemž obíhala pouze nad Zemí, lze soudit, že se pod Zemí nenalézal žádný prostor. Země tak představovala spodní dimenzi celého univerza, které se prostíralo právě pouze mezi povrchem Země a nebem.

Přednáška následně upozorní, že prostor kolem celé Země začal být tematizován až s koncepcí kulové Země umístěné uprostřed sférického univerza. K této změně v rámci kosmologie patrně došlo v tzv. italské větvi filosofie, přičemž následně nalezlo vyústění u Platóna a zejména Aristotela. Samotná přednáška přitom bude upoutávkou na připravovanou knihu Mezi nebem a Zemí v nakladatelství Pavel Mervart.

PhDr. Radim Kočandrle Ph.D. je autorem mnoha nejen odborných textů, ale také napsal několik knih pro širokou veřejnost, které se věnují archaické filosofii. V Polici nad Metují přednášel už v roce 2015 v rámci projektu Všechny cesty vedou z Milétu. Tenkrát se věnoval jednomu z nejzajímavějších filosofů archaického Řecka – Anaximandrovi z Milétu.

Tentokrát se záběr přednášky rozšíří o další myslitele a geograficky se budeme přesouvat z území dnešního Řecka, přes Turecko k jižní Itálii (takže neopustíme území tzv. Velkého Řecka). 

Radim Kočandrle vystudoval Filosofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a zabývá se ranými presokratiky. Přednáší na katedře filosofie Filosofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Publikoval tyto knihy: 

Fysis iónských myslitelů. Rozprava nad peripatetickou dezinterpretací. (nakl. Pavel Mervart, 2008) 

Anaximadros z Mílétu (nakl. Pavel Mervart, 2010). 

Apeiron Anaximandra z Mílétu (nakl. Epocha; Západočeská univerzita v Plzni, 2011). 

Anaximenés z Mílétu (nakl. Pavel Mervart, 2014). 

Aperion. Anaximander on Generation and Destruction (společně s Dirkem L. Coupriem, nakl. Springer, 2017). 

Dále je autorem kapitoly v knize Evoluce před Darwinem (nakl. Pavel Mervart; 2012, Vojtěch Hladký, Zdeněk Kratochvíl). 

Přednášku v rámci Nové Terasy 2018 pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují a ve spolupráci s Muzeem papírových modelů. Vstupné dobrovolné. Další informace: www.spolekapeiron.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám