Hlavní obsah

Anglický zpěvák Alasdair Bouch tvrdí: Olomouc je můj druhý domov

Novinky, Eva Pětvalská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Olomouci odstartovaly tradiční studentské oslavy jara. První majálesový večer zahájil benefiční koncert, kde kromě české kapely Priessnitz vystoupil také anglický zpěvák žijící v Praze, Alasdair Bouch. Olomouc ho očarovala již v roce 2011, kdy tady vystupoval poprvé a jeho láska k městu stále trvá.

Foto: Eva Pětvalská
Článek

Alasdair Bouch vystoupil v pondělí v rámci benefičního koncertu v Jazz Tibet Clubu, jehož výtěžek má pomoci sdružení Šance, sdružení rodičů a přátel hematologicky a onkologicky nemocných dětí.

„Uspořádat benefici ve prospěch sdružení Šance nás napadlo při přípravách majálesu v roce 2013, letos tedy návštěvníci mohou pomoci dobré věci již potřetí,“ vyjádřil se na svých webových stránkách hlavní koordinátor majálesu, Ondřej Martínek.

Alasdair Bouch je britský zpěvák, skladatel a kytarista, který od roku 2006 žije v Praze, za svůj druhý domov však považuje právě Olomouc. „Jak jsem říkal už na koncertě, žiju v Praze, ale v srdci jsem Hanák. Olomouc je v České republice můj druhý domov,” říká Alasdair.

V Praze podle svých slov znovuobjevil tvůrčí svobodu, která mu v Londýně chyběla. Zpěvák koncertuje po celém Česku a do moravského univerzitního města se vždy rád vrací a také na ni rád vzpomíná: „Moje první moravské koncerty proběhly v Olomouckém kraji už v roce 2011. Moje první show v Olomouci byl živý hodinový koncert pro pořad Mimo Formát v Českém rozhlase Olomouc. Hrál jsem s pár hudebníky z legendární místní kapely Two Men, poskytl jsem velmi trapný rozhovor v češtině a pak jsme vypili spoustu zelené. Bylo to skvělé uvedení do zdejšího života.”

Ve své hudbě navazuje Bouch na anglické písničkářství, blues i lehký rock. V pomalejších a procítěných písních je slyšitelný odkaz na irského zpěváka a kytaristu Glena Hansarda.

Na otázku, jak se mu hrálo včera a jaké bylo publikum, zpěvák spokojeně odpověděl: „Jazz Tibet Club je fantastické místo pro podobné akce – je skvělé, že máte tenhle typ míst ve svém rodném městě, zvlášť s tak otevřeným a elegantním manažerem Vladimírem Foretem. Už dlouho jsem tam chtěl hrát, takže jsem se na koncert skutečně těšil! Nezklamalo mě to – fantastický zvuk, laskavé publikum a skvělé pivo. Co víc bych si mohl přát?“

Alasdair Bouch koncertuje po celé České republice, v nejbližších pár měsících ho můžete potkat v Praze, Havlíčkově Brodě nebo v Českém Brodě. Seznam jeho koncertů i hudbu k poslechu najdete na jeho webových stránkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám