Hlavní obsah

Anglický přístav Portsmouth: krásné lodě, slavní spisovatelé a věž ve tvaru plachty

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starý a známý anglický přístav Portsmouth nabízí turistům nejen velké množství zajímavostí z historie i současnosti námořnictví, ale také neopakovatelnou atmosféru, která se vryje hluboko do paměti.

Foto: Jan Kaše

Podvodní mina Mark 17

Článek

Na jižním pobřeží Velké Británie leží v hrabství Hampshire město Portsmouth, které je domovem pro více než 180 tisíc obyvatel.

Město spisovatelů

Portsmouth je rodištěm známého anglického spisovatele Charlese Dickense (1812-1870), autora proslulé Kroniky Pickwickova klubu, Olivera Twista, Davida Copperfielda a mnoha dalších románů. Právě letošní rok patří v Portsmouthu oslavám 200. výročí narození tohoto vynikajícího romanopisce.

Ve městě také pobýval Arthur Conan Doyle (1859-1930). V této době se také objevuje jeho první příběh Sherlocka Holmese (Studie v šarlatové). Portsmouth lze tedy s trochou nadsázky považovat i za „rodiště“ nejslavnějšího detektiva všech dob.

Torpéda, miny a loděnice

V Portsmouthu na vás dýchá historie na každém kroku. Již při procházce po Gunwharf Quays upoutá vaši pozornost tunu a půl vážící torpédo Mark VIII, hojně využívané během 2. světové války, podvodní mina Mark 17 či rychlopalné dělo.

V historické loděnici se pak můžete obdivovat velikosti a kráse lodi HMS Victory, která se pod vedením admirála Nelsona zúčastnila v roce 1805 námořní bitvy u Trafalgaru. Postavená byla v 18. století a k dispozici měla přes sto děl. Posádku tvořilo 800 mužů. Při pohledu na tuto loď, která je umístěna v suchém doku, vás jistě napadne otázka, jak vůbec někdo mohl v tehdejší době postavit takové obrovské monstrum, u něhož si připadáte jako trpaslík.  

V přístavu se nabízí i zajímavé srovnání. Královské vojenské námořnictvo totiž přístav využívá i v současné době a vy tak máte jedinečnou možnost srovnat dávnou historii s moderní dobou.

Vstupné 23,50 liber (zhruba 752 Kč) zahrnuje návštěvu lodí HMS Victory a HMS Warrior (na tuto loď pak máte neomezený vstup po dobu jednoho roku) a Národního muzea Královského vojenského námořnictva. Zakoupit si můžete rovněž suvenýry s námořní a britskou tématikou.

Vysoko nad město

V roce 2003 byla v Porstmouthu postavena 168 metrů vysoká věž Spinnaker Tower, ze které se můžete kochat výhledem na město i moře, a to až do vzdálenosti 23 mil.

Věž ve tvaru plachty se může kromě výšky pochlubit i prosklenou podlahou a kavárnou „v oblacích“. Za všechno se samozřejmě platí – pokud se chcete oddat impozantnímu výhledu, musíte zaplatit 8 liber (zhruba 256 Kč).  

Několik druhů piv

Na Gunwharf Quays je přes třicet barů a restaurací. Ochutnat můžete několik druhů různě silných piv. V barech si ale musíte pro pivo zajít a hned zaplatit. Průměrná cena za pintu piva je 3,50 libry (zhruba 112 Kč). A pokud chcete zůstat u českého piva, tak i to je zde k dostání.

Trajekty do Francie a Španělska

Z Portsmouthu je možné se trajektem vydat do Francie nebo do Španělska. Za automobil a 2 osoby zaplatí za zpáteční lodní lístek do Caen 94 liber(zhruba 3008 Kč) a cesta trvá šest až osm hodin. Do španělského přístavu Bilbao si ale připlatíte - cesta vás vyjde na 359 liber (zhruba 11 488 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám