Hlavní obsah

Agresor vykázán, na bojová umění nedošlo

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při roztržce mezi sedmatřicetiletým mužem a jeho bývalou manželkou zasahovali v neděli 22. ledna okolo dvanácté hodiny chrudimští policisté. Muž bývalou manželku napadal i den předtím a policistům tvrdil, že použije i bojová umění. Ti ho z bytu vykázali.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

"Hlídka zjistila, že k podobné události došlo již v sobotu, kdy měl muž svoji bývalou ženu nejprve častovat vulgárními slovy a poté ji i fyzicky napadnout. Vše vygradovalo poté, co měl ženu chytit pod krkem. Vzhledem k tomu, že u agresivně chovajícího se muže policisté nezasahovali poprvé, rozhodli se jej z bytu, který společně obýval s bývalou partnerkou, vykázat," konstatoval chrudimský policejní mluvčí Lukáš Maier.

Toto oprávnění policisté aplikují na základě zjištěných skutečností, zejména s ohledem na předcházející útoky a také v případech, kdy lze důvodně předpokládat, že se osoba dopustí nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě. "Vykázání trvá po dobu deseti dnů ode dne jeho provedení. Tuto dobu nelze zkrátit ani se souhlasem ohrožené osoby," dodal mluvčí.

V roce 2011 policisté na Chrudimsku zmíněné oprávnění využili v osmi případech. Od začátku letošního roku obdobně postupovali již ve třech případech. 

Povinnosti vykázané osoby

- opustit neprodleně prostor vymezený policistou v potvrzení o vykázání

- zdržet se vstupu do vymezeného prostoru

- zdržet se styku nebo navazování kontaktu s ohroženou osobou

- vydat policistovi na jeho výzvu všechny klíče od společného obydlí

 Práva vykázané osoby

 -vzít si ze společného obydlí věci sloužící její osobní potřebě, osobní cennosti a osobní doklady

- vzít si v průběhu vykázání ze společného obydlí věci nezbytné pro její podnikání nebo pro výkon povolání

Práva lze uplatnit pouze jedenkrát a jedině v přítomnosti policisty. Policista poskytne vykázané osobě informace o možnostech jejího ubytování.

Výběr článků

Načítám