Hlavní obsah

Adventní neděle se svátečním pohlazením i úsměvem v podání hereček z Kufru

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen velká divadla, ale i menší a méně známá nezapomínají na hry, které v předvánočním čase umí svátečně naladit diváky všeho věku. Patří sem inscenace Kufru Vánoce aneb Co andělé zvěstovali.

Foto: Archiv Divadla Kufr
Článek

Divadlo Kufr, jak naznačuje název, je souborem vlastně kočovným. Tradice tvrdí, že společenství je tvořeno třemi. Soubor Kufru má o osobu míň. Sestává ze dvou mladých žen – Adély Kratochvílové a Dáši Heiland Trávníkové. Ty dvě v roce 2003 sbalily společný kufr, vložily něco málo k žonglování, klaunský úbor, nějaké náčiní a vydaly se do světa se svou první klaunérií. 

Obě herečky rády zapojující do dění na jevišti žonglování, mají v repertoáru několik původních her. K vidění jsou v domovském Brně, na různých místech republiky, i za hranicemi. Představily se třeba až v arménském Jerevanu či v Mexiko City. Působivé představení Židovka aneb Žonglování se životem jim v roce 2010 přineslo cenu poroty na festivalu Kopřiva v Kopřivnici.

Pro čas nadcházejících svátků má Kufr v repertoáru Vánoce aneb Co andělé zvěstovali. Pásmo o příchodu Ježíška na svět stojí na přednesu známých i méně známých vánočních písní. S těmi přichází dvojice andělů, která se opírá také o vtipné slovo a smysl pro drobnou klauniádu.

Spoluhráči jsou loutky, ale i diváci včetně nejmenších. Stávají se pastýři, pak třemi králi, s dary se přicházejí poklonit jezulátku. Hra určená zejména těm nejmenším se i pro dospělý doprovod stává malým svátečním pohlazením.

Adéla a Dáša si malé i velké diváky v nedělním odpoledni 11. prosince v brněnském Klubu Leitnerova získaly. Jako andělé přesvědčily příjemným zpěvem, pohybem, pantomimikou, drobnou klaunérií. Po představení následovalo společné posezení. Samozřejmě se zpěvem koled.  

Poetickou hru se dvěma trochu popletenými anděly spatří letos ještě děti v Rozdrojovicích a ve Vyškově. Andělé na chůdách se představí na Vánočních trzích ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám