Hlavní obsah

Advent na Kralupsku zahájily přehlídky tradičních řemesel, divadelní hry i trhy

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek letošního adventu připadl na čtvrtou listopadovou neděli, někteří pořadatelé na Kralupsku si však pro jistotu raději o den pospíšili.

Foto: Martin Tlustý

Klejklíř Pupu byl se svými triky na nádvoří Nelahozeveského zámku naprosto nepřekonatelný.

Článek

Již šestý ročník Adventních slavností na zámku Nelahozeves začal v sobotu úderem deváté hodiny dopolední a trval až do soumraku, aby poté pokračoval v již pravou adventní neděli, a to opět od rána až do večera. Akce byla tradičně výborně organizována, měla propracovanou propagaci a návštěvníci se valili doslova proudem.

Na nádvoří zámku předváděly své umění rovnou celé desítky tradičních řemeslníků, byly zde k zakoupení výborné koláče i další skvělé pochutiny a nápoje. Bylo milé zde vidět skutečnou práci českých rukou, jako dřevěné i hadrové hračky, originální oděvy, šperky, vkusné módní doplňky, adventní věnce, vánoční ozdoby.

Na své si rozhodně přišly děti, které si buď mohly třeba popovídat, byť mnohé velmi bojácně, s andělem, Mikulášem i čertem, nebo navštívit představení Sváťova dividla. Starší děti se zase pro změnu mohly zapojit do roztodivných triků kejklíře Pupa.

Na děti v sobotu pamatoval také zámek Veltrusy, kde na tyto čekala jak Mikulášská nadílka, tak pohádka Madlenka a skřítkové, opět v podání litoměřického Sváťova dividla. Mimochodem, na akci ve Veltrusech bylo vyprodáno dlouho dopředu.

V Kralupech to adventní trhy s kulturním programem rozbalily v neděli od deseti ráno až do čtyř odpoledne. Nechyběly osvědčené koláčky, ani přehršel všemožného vánočního zboží.

O dobrou náladu se starali malí i trošku větší kralupští, jakož i přespolní zpěváčkové a možná také budoucí herci, muzikanti či baletky. Úplně na konci si děti začaly psát o dárky Ježíškovi. Frontoví bojovníci se pak ještě postavili do dlouhé řady na balónky a krátce po čtvrté odpoledne se všichni vyvalili ven, aby se připojili ke stovkám dalších Kralupáků, kteří čekali na slavnostní proslov starosty Petra Holečka a rozsvícení Vánočního stromu.

Letos se jako první rozsvěcel ozdobený strom rostoucí na Seifertově náměstí před KD Vltava v Lobečku. Většina lidí poté zamířila, mnozí s lucerničkami, na Palackého náměstí ve starých Kralupech, kde opět došlo k rozsvícení, tentokrát druhého městského vánočního stromu.

Kdo chtěl, mohl ještě pokračovat na Adventní setkání do místního kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám