Hlavní obsah

A vida, VIDA! Nové centrum vědy a zábavy v Brně

Novinky, Eva Boráňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně přibyla další celoroční možnost, jak zabavit na celý den všechny členy rodiny - nové science centrum VIDA. Dospělí i děti mohou pocítit na vlastní kůži celou řadu fyzikálních, chemických i přírodních jevů, nebo se dokonce pod tu kůži podívat.

Foto: Eva Boráňová

Zábavná věda ve Vida centru

Článek

Před pár dny bylo v Brně v budově bývalého pavilonu D brněnského výstaviště otevřeno nové centrum vědy a zábavy. Na ploše téměř 5000 metrů čtverečních vás čeká 151 interaktivních exponátů rozdělených do čtyř oblastí - Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Vybere si zkrátka každý.

S nápisem Nesahat! se zde opravdu nesetkáte. U všech exponátů najdete návody, jak s přístroji zacházet, co všechno dokážou a jak se s nimi co nejlépe pobavit. Jsou také doplněny krátkými odbornými texty o demonstrovaných jevech. Ty jsou určeny pro děti školního věku, jejich rodiče a prarodiče, ale ani na nejmenší ve VIDĚ nezapomněli. Pro děti od dvou do šesti let je připravena dráha pro odrážedla a šlapací autíčka. Velmi je zajímá také interaktivní prvek s tekoucí vodou, té děti neodolají v žádném věku, zvláště když se v ní mohou máčet, stavět jí do cesty překážky v podobě vodních mlýnků nebo po ní pouštět barevné balónky.

Starší si mohou vyzkoušet plošinu simulující zemětřesení rozdílné intenzity, nechat se ofouknout různě silným větrem, vyrobit stisknutím tlačítka uragán, projet se na kole po laně ve výšce několika metrů nad výstavní plochou, poskládat některý z řady hlavolamů, udělat si fotku přes termokameru, vyzkoušet vodivost různých materiálů i svoji sílu, nechat si změřit EKG a nahlédnout do svého srdce, resuscitovat figurínu, rozložit světlo do barevného spektra a spoustu dalších věcí.

Když vás vlastní aktivity unaví, navštivte Divadlo vědy. V půlhodinovém představení uvidíte v současnosti program o hoření. Moderátorky jsou opravdu vtipné, dokážou zaujmout všechny věkové kategorie a jako bonus jsou díky sexy bílým laboratorním plášťům i půvabné. Navíc je vidět, že jsou pro svou práci zapálené. Snad brzo neuhoří.

I přemýšlením a sledováním se spalují kalorie, které je třeba doplnit. K občerstvení slouží zatím jen automat s bagetami, sladkostmi a nápoji. Usadit se s nimi můžete v relaxačních zónách na pohodlných křesílkách nebo oblíbených sedacích pytlích. Kapacita je i o víkendu dostatečná.

Dobrá rada na závěr, na návštěvu VIDY si rezervujte dost času. Dvě hodiny vám jistě nebudou stačit, bylo by vám líto, že jste nestihli všechno. Na druhou stranu byste měli důvod se vrátit, vstupné není nijak závratně vysoké, takže proč ne znovu?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám