Hlavní obsah

64. sezona Filharmonie Brno přitahuje silnými hudebními magnety

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová sezona bude ve znamení originálních projektů s hudbou, kterou prověřila staletí. Přinese dvě světové a tři české premiéry, neotřelé kombinace děl starších i novějších (pro Filharmonii Brno charakteristický rys) a unikátní oslavy beethovenovského výročí.

Foto: Filharmonie Brno
Článek

Připomínky 250 let od narození Ludwiga van Beethovena budou jedním z klíčových témat. „Světoznámá klavíristka Elizabeth Leonskaja zahraje ve dvou týdnech všech pět Beethovenových klavírních koncertů. Unikátním počinem během jedné únorové neděle se stane i uvedení všech jeho violoncellových sonát a variací v podání našich cellistů za klavírního doprovodu šéfdirigenta,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Šéfdirigent Dennis Russell Davies povede Devátou s Ódou na radost. Tou filharmonie vykročí do beethovenovského roku 2020 a po téměř třech letech se vrátí na podium Janáčkova divadla. Orchestr tu vystoupí s pěti koncerty – Novoročním a po dvou večerech v březnu a dubnu. „Upřímně se těším, až tam poprvé zahraji se svým orchestrem,” řekl šéfdirigent a umělecký ředitel. 

Dramaturg Vítězslav Mikeš upozornil na Fresky Martinů: „Budou uvedeny s vizualizací ve spolupráci s proslulým festivalem Ars Electronica, půjde vlastně o světovou premiéru.”

Objevem sezony možno nazvat monumentální oratorium Lenora Antonína Rejchy. Byl přítelem a vrstevníkem Bethovena, narodil se též v roce 1770. Filharmonie Brno tak připomene i toto jubileum.

Lenora je velký hudební obraz pro sóla, sbor a orchestr na text balady Gottfrieda Augusta Bürgera. Jedná se o strhující velké dílo námětově totožné s erbenovskými Svatebními košilemi. Kvůli odvážnému tématu ho vídeňská cenzura v době jeho vzniku zakázala navzdory Beethovenově přímluvě. 

Mimořádný zážitek slibují dva koncerty čerstvé držitelky Grammy Laurie Anderson, která v Besedním domě představí v české premiéře své dílo Amelia sestávající z meditativní hudby s recitovanými texty Amelie Earhartové, americké letkyně a první ženy, která překonala Atlantický oceán a při přeletu Tichého oceánu v roce 1937 beze stopy zmizela.

„Rád bych ještě upozornil na světovou premiéru skladby Michala Nejtka, která vzniká na naši objednávku, Schnittkeho velmi sugestivní první violoncellový koncert s Mattem Haimovitzem jako sólistou, Tüürovu poctu Beethovenovi v podobě skladby Phantasma, která zazní v české premiéře, nebo na Rautavaarův Cantus Arcticus, koncert pro ptáky a orchestr,“ vyzdvihl z programu Vítězslav Mikeš.

Filharmonie Brno se v nové sezoně samozřejmě opět představí na tuzemských festivalech i zahraničních pódiích.

Prodej stávajícím abonentům začne 20. 5. Svá místa mají rezervována do 14. 6. 10. června začíná prodej Sezony na míru a jednotlivých vstupenek. Letos si mohou noví abonenti koupit předplatné také on-line, a to od 20. května, vybírat mohou z míst, která nejsou rezervována pro stávající abonenty. Nově bude spuštěn on-line prodej Sezony na míru. Abonenti z Janáčkova divadla mají rezervovaná svá místa z 61. sezony též do 14. června. Další informace na webových stránkách Filharmonie Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám