Hlavní obsah

50 let Hanáků oslaví Přerované festivalem, výstavou i vínem

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Folklorní soubor Haná Přerov letos slaví 50 let od svého založení. Krásu hanáckých krojů a tradic si budou moci Přerované připomenout hned několikrát. Kromě čerstvě otevřené výstavy přerovského muzea Poklady z hůry, také na folklorním festivalu, při povídání o víně nebo v hanáckém průvodu.

Foto: Magda Barboříková

Folklorní festival V zámku a podzámčí

Článek

Hanácký soubor zakládal v roce 1967 MVDr. Alois Běhal při železničním učilišti. Od té doby psaly jeho historii desítky tanečnic a tanečníků, muzikantů a zpěváků, kteří souborem prošli. Někteří začínali jako děti a se souborem vyrůstali, jiní si k tradicím a folkloru našli cestu až mnohem později. 50. výročí souboru je jedinečnou příležitostí si připomenout, že hanácký soubor k Přerovu neodmyslitelně patří.

Největší akcí, kterou Folklorní soubor Haná Přerov pořádá je bezesporu již tradiční Folklorní festival V zámku a podzámčí. Letos proběhne od 9. do 10. června na Horním náměstí.

„Kde jinde by měl v Přerově folklorní festival probíhat?“ odpovídá ředitel souboru Tomáš Barbořík. „Letos se velmi těším nejen na sobotní program, ale také na večerní posezení na nádvoří zámku. To místo má jedinečnou atmosféru, čeká nás skvělá hudba, ale také malé překvapení, které jsme si k výročí souboru nadělili.”

Festival už tradičně doprovodí dětská pěvecká soutěž i řemeslný jarmark. Malou pozvánkou na festival bude také hanácký průvod městem nebo povídání o folkloru a jeho spojení s vínem, které se uskuteční již ve středu 7. června v Korvínském domě na Horním náměstí v Přerově.

Festival letos tematicky váže na čerstvě otevřenou výstavu Muzea Komenského v Přerově Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané, kterou dále doplňuje cyklus přednášek, komentovaných prohlídek a workshopů na téma lidové písničky, architektury nebo tance, dále pak XIV. ročník Odborné konference o Hané nebo muzejní noc, která se uskuteční již v pátek 26. května.

„V květnu chystáme Muzejní noc, kde vás výstavou v zámku provede rodina Křópalova a Vémolova, kterým se to před chystanou svatbou doslova shakespearovsky zamotalo,“ zve výstavářka muzea a členka souboru Magda Barboříková. Malé divadelní představení s názvem Svatební noc u Křópalů v ohrožení potěší malé i velké diváky.

Informace o chystaných akcích a jejich termínech můžete sledovat na Facebooku FS Haná Přerov nebo na www.hanaprerov.cz

Další informace: MVDr. Tomáš Barbořík, tel.: 731 408 882

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám