Hlavní obsah

300 let pěších poutí k Panně Marii Netínské

Novinky, Helena Kulhánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netín patří k jednomu z mála poutních míst v republice, kde nebyla tradice pěších poutí téměř přerušena, a to ani za totalitního režimu. A tak se letos 17. srpna vydává procesí z Velkého Meziříčí do Netína již po třísté.

Foto: Helena Kulhánková

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Netíně

Článek

Netínské poutě se tradují od roku 1714, kdy ve městě Velké Meziříčí a okolí řádil mor. Pro odvrácení tohoto neštěstí se velkomeziříčtí farníci zaslíbili, že se každoročně vydají k Panně Marii do Netína. Traduje se, že na první pouti roku 1714, když došli poutníci ke Třem křížům, zemřel na nákazu poslední člověk.

Poutníci velkomeziříčtí vycházeli na pouť vždy brzy ráno. Šel s nimi i kněz a zpěvák a také družičky s mládenci a nesli na nosítkách ozdobenou sošku Panny Marie. Doprvázeli je i zástupci některých cechů s korouhvemi. Cestou se k průvodu připojovali další poutníci. Po cestě se modlili růženec a zpívali mariánské písně. Trasa vedla přes Tři kříže, kde byla první zastávka. Dále se šlo přes Loupežník, Lavičky, Závist a kolem Velkého netínského rybníka.

Poslední zastávka byla u Sobotkova kříže, kde se všichni ustrojili, ti, kteří šli bosi se obuli. V Netíně se již na procesí čekalo a ministranti doprovázeli kněze poutníkům naproti. Po bohoslužbách si poutníci odpočinuli na farním dvoře a na slavnostním požehnání v chrámu se odpoledne rozloučili.

Tak se chodilo na pouť každoročně, až na několik málo vyjímek. Za protektorátu se chodilo soukromě, v roce 1944 se pouť nekonala, ovšem mnozí přišli, aby neporušili tradici. Ve středu 15. 08. 1945 se konala velká pouť za účasti asi jednoho tisíce poutníků.

Po roce 1948 se poutě konaly v neděli kolem svátku. Od roku 1958 do roku 1968 bylo procesí politickými představiteli zakázáno, ale i přes zákazy přicházela do Netína řada poutníků s odhodláním splnění slibu svých předků. Po roce 1968 byly poutě obnoveny, avšak postupně znovu upadaly. Tak např. v roce 1984 šli pouze čtyři poutníci, v srpnu roku 1989 to bylo šestnáct poutníků. Roku 1990 už to bylo opět mnohem víc poutníků - asi 500 a na bohoslužbách bylo v Netíně v tomto roce více než tisíc účastníků.

Na netínskou hlavní pouť přicházejí poutníci ze všech světových stran. Od východu - z Velkého Meziříčí, od západu - z Měřína, od severu - z Borů a od jihu - z Uhřínova.

Letošní třísté procesí je doprovázeno oslavami. Jako každou pouť se v kostele Nanebevzetí Panny Marie konají mše svaté - v 7.30 ,v 9.00 a v 11.00 hodin. V základní škole probíhá výstava maleb a fotografií od 10.00 do 17.00 hodin. K poslechu hraje na návsi od 11.00 do 17.OO hod. hudba Vysočinka, ve 14.30 hodin vystupuje folklorní soubor Horácký Medříčan a v 15.30 se představuje country skupina Kosatky. A jako velké lákadlo je v době od 10.00 do 17.00 otevřena kaple Sedmibolestné Panny Marie s hrobkou majitelů velkomeziříčského panství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám