Hlavní obsah

24. březen připomíná Světový den tuberkulózy

Novinky, Dana Lipovská

V sobotu 24. března to bude přesně 136 let od chvíle, kdy německý lékař Robert Koch odhalil bacil způsobující nemoc nazvanou tuberkulóza. Léčba tuberkulózy od těch dob značně pokročila a těžké formy tohoto onemocnění se v České republice vyskytují jen ojediněle.

Foto: archiv KNTB
Článek

Pneumologové na Plicním oddělení v Krajské nemocnici T. Bati zaznamenali během roku 2017 deset případů onemocnění tuberkulózou.

„U každého pacienta, byť jen s podezřením na tuto nemoc se snažíme, aby byl vyšetřen co nejdříve, a aby byla co nejrychleji zahájena léčba,” uvedl primář Plicního oddělení KNTB MUDr. Vladimír Řihák. Dodal, že výskyt onemocnění tuberkulózou je v České republice nízký především díky dobré péči o pacienty i jejich ambulantnímu sledování po ukončení léčby.

„Rád bych ještě podotkl, že panika kolem tuberkulózních pacientů je přehnaná a lidé se rozhodně při běžném setkání nemusejí bát, že onemocní. Teprve několikahodinový pobyt s pacientem v uzavřeném prostoru nese malé riziko nakažení tuberkulózou,” konstatoval primář Řihák.

V současné době v České republice onemocní tuberkulózou v přepočtu na 100 tisíc lidí čtyři až pět pacientů. Je to jedno z nejnižších čísel v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám