Hlavní obsah

Zámek v Litvínově láká na výstavu vánočních stromků s ručně vyráběnými ozdobami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční stromky s ručně vyrobenými ozdobami budou od pátku k vidění na zámku Valdštejnů v Litvínově na Mostecku. Přehlídka nápadů, řemesel, zručnosti a vtipu s názvem Vánoce po celý rok potěší malé i velké.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Výstava ozdobených vánočních stromků na zámku Valdštejnů v Litvínově na Mostecku

Článek

Výstava se řadí mezi tradiční litvínovské akce, letos proběhne již po dvaadvacáté. Ozdoby jsou na stromcích ale každý rok nové.

„Vždycky mě překvapí a fascinuje, že se vymyslí něco nového, protože si pokaždé říkám, že se na nic nového už nepřijde,“ říká Dáša Wohanková z oddělení propagace města.

Dekorace vyrábí místní spolky i jednotlivci. K vidění jsou například háčkované dekory, ozdoby z vánočních perníčků, ale i skleněné výtvory či recyklované dekorace.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ručně vyráběné ozdoby

Jeden stromek ozdobila samotná Dáša Wohanková, která na výrobu veselých postaviček použila především přírodní materiály.

„Stromeček vznikl v době covidu, takže když se nepořádaly akce a byl takový zvláštní klid. Je z přírodnin. Je to kůra z břízy, různé jehličí, a hlavně ti ptáčci jsou vyrobeni z plodu stromu pavlovnie, která roste tady přímo před litvínovským zámkem,“ popsala svůj počin paní Wohanková s tím, že podle situace přidává další ozdoby. Každá vypráví jiný příběh.

Nejzajímavější adventní akce na Vysočině

Vánoce

Další strom zdobí papíroví andělé, které jejich autor Roman Kubec příhodně umístil do klecí. Strom pak nazval Andělé v karanténě, která ho podle Wohankové velmi zasáhla zejména proto, že se nesmělo chodit do společnosti a setkávat se s přáteli a mnohdy ani s rodinou.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ručně vyráběné ozdoby na zámku v Litvínově

Ozdoby na dvou stromečcích jsou vyrobené z materiálů, které mohou lidé najít i doma. Jde o papírové ruličky a staré džíny. Jedním z cílů výstavy je totiž příchozí inspirovat, aby si ozdoby vyrobili třeba i se svými dětmi nebo vnoučaty.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ručně vyráběné ozdoby

„Děláme i takové přehlídky během různých slavností. Například sklářka Monika Tvrzníková, která pravidelně ukazuje, jak se fouká sklo, a učí děti sklo dekorovat,“ uzavírá Wohanková.

Reklama

Výběr článků

Načítám