Hlavní obsah

Zájem o cukroví na severu Moravy stoupá, výrobců však ubývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Někteří lidé v Moravskoslezském kraji mohou mít problém s nákupem vánočního cukroví. Poptávka po tomto sortimentu rychle stoupá a drobných výrobců v regionu naopak ubývá.

Článek

Končí ti, kterým se pracná výroba vanilkových rohlíčků, lineckých koláčků a dalších druhů sladkého trvanlivého pečiva kvůli zdražování surovin a energií už nevyplácí. Cena vánočního cukroví se totiž zvyšuje pomaleji než vstupy.

"Při tom zdražení už nepeču, i když poptávka byla letos obrovská, ale lidé chtějí cukroví za stejnou cenu jako loni, která je v našem regionu kolem 240 až 250 korun (za kilo). Jenže šlo nahoru máslo, mouka, cukr a hlavně elektřina. Pekařky zjišťují, že se jim výroba vánočního pečiva nevyplatí, u nás s tím skončila ještě jedna paní," řekla Alena Křištofová z Města Albrechtice na Bruntálsku.

Zatímco loni mladá žena napekla 40 kilogramů vánočního cukroví, letos by měla objednávky i na 100 kilogramů. Namísto cukroví se zaměřila pouze na výrobu různých tvarů zdobených perníčků: peče chaloupky, svícny nebo drobné tvary, které se hodí i jako dekorace na vánoční stromek. "U perníčků se to ještě vyplatí, másla i mouky se tam dává jen trošku, nákladově je tedy těsto podstatně níž než cukroví," vysvětlila. Díky levnější výrobě je může prodávat za loňskou cenu.

Objednávky na vánoční cukroví už nepřijímá ani SOU zemědělské ve Městě Albrechtice, kde ještě před loňskými svátky budoucí cukráři napekli několik stovek kilogramů vánočního cukroví.

Drahé cukroví by nám nikdo nekupoval, tvrdí cukráři

Podle cukrářů jsou vstupy velmi drahé, ale není možné radikálně zvýšit cenu, protože by pak výrobky nešly na odbyt. Úbytek zákazníků pozoruje i Emilie Kudělová z Hlubočce na Opavsku. Výrobě cukrářských produktů se věnuje asi čtyři roky, teď si přibrala ještě jedno zaměstnání, objednávky na cukroví se jí totiž hromadily jen před Vánocemi.

"Mám pocit, že tím, že je všechno drahé, tak ubylo zakázek. Ze začátku jsem napekla i 120 kilogramů cukroví na Vánoce, teď je to kolem 50 kilogramů," řekla žena, která nyní kilogram cukroví prodává za 300 korun, o 20 korun dráž než před rokem.

Naopak Cukrářství Katka v Ostravě-Porubě eviduje obdobný zájem zákazníků o vánoční cukroví jako loni. "Zájem o cukroví je stejný. Objednávky budeme přijímat ještě tento týden," řekla prodavačka. Lidé si podle ní objednávají množství od půl do pěti kilogramů cukroví. Jeho prodejní cena proti loňsku stoupla o 40 korun na 320 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám