Hlavní obsah

Vysoký výkon i kompaktní rozměry. Lákadla moderních herních konzolí

Novinky, mif

Vánoční nadílka pro herní nadšence je už na světě. Přestože do Štědrého dne zbývá téměř měsíc, velké společnosti již vytáhly všechna esa z rukávu. A řeč není jen o nových hrách, ale také o samotných zařízeních.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vybírat je možné ze stovek titulů pro smartphony, kapesní herní systémy, PC i televizní konzole. Právě poslední zmiňovaná kategorie budí v posledních týdnech pravděpodobně největší emoce. Prodávat se totiž začala nejvýkonnější konzole na světě – Xbox One X.

Ani další konkurenti však ze svými modely nezůstávají pozadu, i když v některých případech sázejí místo výkonu na jiné výhody. Například Nintendo láká na originální systém, díky kterému je možné hrát doma i na cestách.

Prakticky všechny konzole slouží primárně na hraní her, nejnovější modely ale mají ambice nahrazovat v obývacích pokojích také multimediální centra. Přehrávat filmy na DVD a Blu-ray nosičích je u nich možné již několik let, nově však výrobci přidali možnost sledovat TV.

Přijímat internetové televizní vysílání je možné například na Xboxu One X od společnosti Microsoft a zároveň také na televizní konzoli Shield od společnosti Nvidia. Televizní signál je možné sledovat pouhým doinstalováním aplikace, žádné další zařízení není potřeba.

PC jako herní stroj

Pro hraní her může dobře posloužit i počítačová sestava. Výkonný herní stroj, který nabídne dostatečný výkon pro nejnáročnější hry, vyjde na 25 000 korun nebo více, což je v porovnání s konzolemi až čtyřikrát více.

Počítač samozřejmě dokáže zastat daleko více funkcí než herní konzole, jako je brouzdání po internetu, sledování filmů nebo poslech hudby. To ale zvládne i nejlevnější počítač s cenovkou okolo deseti tisíc korun, proto je velice výhodné pořízení levnějšího PC na práci a televizní konzole na hraní her.

Nevýhodou konzolí je cena her, které jsou totiž často až o polovinu dražší než v případě verzí pro PC, což znamená rozdíl i 500 Kč.

Microsoft Xbox One X: nejvýkonnější konzole na světě

Xbox One X je aktuálně nejvýkonnější herní konzole na světě. Srdcem tohoto herního stroje je osmijádrový čip od AMD, který udává pracovní tempo při frekvenci 2,3 GHz. Grafické jádro tvoří 40 speciálně upravených výpočetních jednotek taktovaných na 1172 MHz.

Foto: archív výrobce

Xbox One X

Dohromady by tak konzole, která byla původně známá pod kódovým označením Scorpio, měla nabídnout výkon šest teraflopů, což je ze současné generace konzolí nejvyšší hodnota. Díky tomu bude stačit na plnohodnotné hraní ve 4K rozlišení, jednotlivé tituly tak nabídnou více detailů a jemnější obraz.

Sluší se připomenout, že na hraní ve 4K při vysokých detailech přitom není připravena ani celá řada herních počítačů, které se aktuálně nabízejí za výše zmiňovaných 20 000 Kč. Pokud lidé chtějí hrát na PC ve 4K, zpravidla musejí sáhnout hluboko do peněženky – zaplatí klidně i dvojnásobek, tedy čtyřicet tisíc korun.

Vysoký výkon u nové konzole od amerického softwarového gigantu by měly být schopny využít postupně i starší hry, díky bezplatné aktualizaci totiž budou vylepšeny, aby běžely ve 4K rozlišení.

  • Klady: stačí na hraní ve 4K
  • Zápory: konzole je v řadě obchodů vyprodaná
  • Cena: 13 000 Kč

Sony PlayStation 4 Slim a 4 Pro: malý a velký

Už od konce loňského roku je možné zakoupit na tuzemském trhu dva playstationy. Jedním z nich je verze PlayStation 4 Slim. Jak už samotný název napovídá, ta láká především na kompaktnější rozměry a líbivější vzhled. Výkon je nicméně stejný jako u starší čtyřky. PlayStation 4 Pro nabízí výkonnější procesor a přepracována byla i grafická karta.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Některé hry díky tomu budou schopné běžet až v rozlišení 4K. Připomeňme, že původní PlayStation 4 byl stavěn na hraní ve Full HD. Tituly, které kladou daleko vyšší nároky na grafiku, však v plnohodnotném 4K rozlišení nepoběží. Obraz u nich bude přepočítán z nižšího rozlišení na vyšší. To jinými slovy znamená, že kvalita obrazu bude sice citelně vyšší než v případě Full HD, zároveň ale nebude tak dobrá jako v případě 4K.

Oba playstationy zvládají zpracovávat také HDR obraz (High Dynamic Range), který bývá často lákadlem prémiových televizorů. Ty dokážou pracovat s vysokým kontrastem a maximálním jasem, nečiní jim tedy problém zobrazit graficky náročné scény, ve kterých se prolíná velmi světlé a velmi tmavé pozadí. A to umí také konzole od Sony.

  • Klady: uživatelé si mohou vybrat mezi kompaktními rozměry a vyšší rychlostí
  • Zápory: výkon u verze Pro nestačí na plnohodnotné hraní ve 4K
  • Cena: 6000 Kč (PlayStation 4 Slim); 9500 Kč (PlayStation 4 Pro)

Nintendo Switch: na doma i na cesty

Switch se dá do češtiny přeložit jako přepínač. Toto slovo pravděpodobně nejlépe vystihuje to, co novinka skutečně umí. V první řadě je totiž Switch plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Nintendo tak odbourá nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty bude stačit jen jedno. Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název JoyCon. Hráč může použít Joy-Con ovladač v každé ruce, případně jeden půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě půjdou i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

  • Klady: možno hrát doma i na cestách
  • Zápory: zatím slabší nabídka her
  • Cena: 8000 Kč

Nvidia Shield TV: nízký výkon nevadí

Shield se s nejlepšími herními přístroji prakticky měřit nemůže. Srdcem konzole je čip Tegra X1, který by měl podle výrobce poskytovat stejný výkon jako superpočítače v roce 2000, i když na současné televizní konzole to bohužel nestačí. Dále jsou k dispozici 3 GB operační paměti.

Foto: Novinky

Nvidia Shield

Relativně nízký výkon, který víceméně odpovídá nějakému chytrému telefonu nebo počítačovému tabletu, ale překvapivě žádným problémem není. Celý koncept staví na tom, že hráči budou využívat placenou službu GeForce Now. Díky ní bude používán výpočetní výkon serverů Nvidie a oni tak nebudou muset mít výkonnou konzoli doma.

V praxi je toto řešení poměrně praktické, protože i když se budou zvedat hardwarové nároky jednotlivých titulů, Shield si s tím hravě poradí – on sám totiž žádný vysoký výkon na pouhý „přenos“ obrazu přes internet nepotřebuje. Konzole by tak měla majitelům sloužit klidně i několik dlouhých let.

Jedinou podmínkou je dostatečně rychlé internetové připojení. Dále je možné na tomto systému hrát prakticky jakoukoliv hru pro Android.

  • Klady: díky novému konceptu vysoký výkon není potřeba
  • Zápory: vysoké nároky na rychlost internetového připojení
  • Cena: 4000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám