Hlavní obsah

Ve Valašských Kloboukách se chystá tradiční mikulášský jarmek, zelí na kyselici kvasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se již začal připravovat tradiční Valašský mikulášský jarmek. Připravuje se zelí, které je základem polévky kyselice, kvasí v bečce na svém čestném místě v areálu Kosenky. Jarmek patří mezi nejvyhledávanější adventní akce ve Zlínském kraji a letos proběhne v sobotu 3. prosince.

Foto: Jarmek

Valašský jarmek

Článek

„Když se řekne Valašský mikulášský jarmek, každému z nás se určitě vybaví nějaká charakteristická emoce nebo vzpomínka. Možná je to zvuk čertovského řinčení, možná písnička linoucí se z cimbálu, možná srdečné setkání s přáteli. A možná je to chuť pravé jarmekové kyselice. Všem jejím milovníkům náš vrchní kuchař vzkazuje, že jeho pomocníci s největší pečlivostí nakrouhali a naložili 420 kilogramů zelí, které už krásně kvasí,“ uvedla předsedkyně organizačního výboru jarmeku Pavlína Žídková.

Jarmek je známý mikulášskou obchůzkou s družinami z různých částí regionu. Součástí příprav je také výběr řemeslníků, kteří se při jarmeku zúčastní rukodělného a lidového trhu.

Pekelná show s více než 60 krampus čerty zavítá opět na pražské Výstaviště

Vánoce

„Dbáme na to, aby prodejci své zboží sami vyráběli nebo aby mělo regionální původ. Vítáme také ukázky výroby, a tak se můžete těšit, že se podíváte pod ruce šikovným hrnčířům, řezbářům, ševcům, perníkářům, kovářům a dalším řemeslníkům. Letos se na jarmek přihlásilo na tři sta prodejců,“ uvedla pořadatelka Radka Brtišová.

Biňovcův betlém v Kamenici nad Lipou bude přístupný už na svatého Martina

Vánoce

Ladí se také detaily kulturního programu. Vystoupí moravské i slovenské folklorní soubory, cimbálové muziky i dechové hudby.

„Na jarmeku bývá vždycky veselo. Muzika se bude rozléhat nejen v samotném centru města na Masarykově náměstí, ale hrát a zpívat se bude také ve Staré radnici, ve valašských dřevěnicích, v kulturním domě, na gymnáziu a na mnoha dalších místech,“ uvedla Hana Tarabusová, která sestavuje hudební program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám