Hlavní obsah

Vánoční trhy v Brně letos opět lákají na tradice i bruslení

Právo, Michal Šťastný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve znamení tradic a oblíbených atrakcí budou letos adventní trhy na Zelném trhu a Moravském náměstí v Brně, které odstartují už tento pátek 22. listopadu. Návštěvníky čeká bruslení pod koněm markraběte Jošta, vyhlídkové kolo, desítky koncertů a stovky prodejců, u kterých lidé nakoupí zejména regionální nebo řemeslné dárky.

Foto: Michal Šťastný

Na adventní trhy už je připraven také moravský markrabě Jošt, pod nímž si lidé zabruslí od 27. listopadu.

Článek

„Připravujeme dekorace v duchu starých, tradičních Vánoc. V hlavní roli budou perníčky, dřevěné ozdoby, sláma a další přírodní materiály. K tomu útulné dřevěné stánky, prodejci v lidových kostýmech nebo pouliční muzikanti, kteří budou příchozí vybízet ke společnému zpěvu koled a lidových písniček,“ řekla Eva Skácelová, hlavní koordinátorka akce Advent na Zelňáku, na kterém vyroste 120 prodejních stánků.

Ve většině stánků najdou návštěvníci řemeslné výrobky nebo občerstvení, včetně tradičního svařáku nebo horké medoviny. Nedaleko pódia bude stát velký adventní kalendář dobrých skutků. V okýnkách se ukrývají dárky pro charitativní a neziskové organizace.

Na návštěvě u Santy doma

Vánoce

Dominantou historického náměstí je 18 metrů vysoká douglaska tisolistá. Takřka čtyřicet let starý jehličnan se dočká slavnostního rozsvícení v pátek 29. listopadu v 18.00.

Kolo i bruslení

Zatímco na Zelném trhu sázejí pořadatelé spíše na tradiční pojetí Vánoc, na Moravském náměstí si přijdou na své příznivci netradiční zážitků a atrakcí. Ve středu náměstí najdou lidé centrální bar nebo vyhřívané kulturní šapitó, ve kterém se v době adventu představí divadelní soubory nebo zahraje bezmála čtyřicet hudebních kapel.

„Novinkou bude letos jurta věnovaná záchranné stanici Ptačí centrum, ve které zájemci najdou spoustu zvířátek, což ocení zejména děti,“ popsal hlavní organizátor Tomáš Pavčík.

Nejoblíbenější české vánoční písně, které zpříjemní předvánoční atmosféru

Vánoce

Nedílnou součástí programu je také vyhlídkové kolo a kluziště pod sochou Jošta, na kterém se bruslaři poprvé svezou 27. listopadu. Ledová plocha má fungovat až do února příštího roku. Adventní trhy na Zelném trhu a Moravském náměstí zajišťuje městská část Brno-střed. Provoz ukončí prodejci 23. prosince.

Akce a program na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí má na starost magistrát společně s Turistickým informačním centem města Brna.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám