Hlavní obsah

Vánoční pečení se letos prodraží

Právo, Jiří Vavroň

Ceny potravin v českých obchodech stouply. Pečení vánočního cukroví se tak letos prodraží. Může za to především prudký růst cen másla, klasická čtvrtka je dražší o pět korun. S cenou cukroví může zahýbat také rostoucí poptávka po českých vejcích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za poslední rok je růst cen patrný i u sýru Eidam, který zdražil o třetinu, informoval Český statistický úřad. Více peněz ale musí lidé platit i za nákup cukru. „Je třeba obejít několik velkých hyper- a supermarketů a vybírat potraviny ve slevových akcích,“ svěřila se Právu se zimní strategií nakupování sedmdesátiletá důchodkyně Zdena.

„Rozdíly v cenách jdou při velkém nákupu v různých prodejnách do desetikorun. Je třeba skutečně hledat výhodného obchodníka. Například cukr stojí v malém obchodě hned vedle mého bydliště o šest korun více, než za kolik ho koupím v hypermarketu, kam ale musím jet dvě stanice autobusem,“ dodala.

Celkově je růst cen v Česku velmi mírný, některým sociálně slabším domácnostem ale přesto může i malý pohyb cen způsobit určité rozpočtové dilema zejména v předvánočním čase. Zdražují se totiž věci, bez kterých se rodiny neobejdou, jako jsou právě potraviny a služby spojené s bydlením. To se týká zejména rodin seniorů, samoživitelek a sociálně slabých domácností, kde příjem na hlavu klesá pod deset tisíc korun, tedy zhruba miliónu lidí.

„Ceny potravin podrobně sleduji a musím je vždy promítnout do svých celkových možností rozpočtu,“ potvrdila osmadvacetiletá Karla, která žije se svými dětmi v azylovém domě.

Poptávka po českých vejcích

Do konce roku se ještě mohou ceny měnit, což se týká například vajec. S jejich cenou může zahýbat současný problém s objevením salmonely ve vejcích z Polska. Roste tak poptávka po českých vejcích.

Pokud se ceny všech sledovaných výrobků sečtou jako obsah nákupního košíku, je podle statistik cena proti loňskému listopadu o čtyři procenta vyšší. Nejvýznamnější nárůst zaznamenal eidam, kdy za kilogram zákazníci letos platí 138,48 koruny, zatímco loni to bylo přes 105 korun. O více než čtvrtinu podražil také cukr, a to na 19,42 koruny za kilogram z loňských 15,17 Kč.

Dražší jsou i vejce, a to zhruba o dvacetník. Aktuálně je lze v obchodech pořídit v průměru za 3,15 koruny, loni to bylo za méně než tři koruny.

Dražší je také vepřové a hovězí maso, které obchodníci prodávají o devět, respektive čtyři procenta dráž než loni. Naproti tomu kuřata nepatrně zlevnila z loňských 71,03 koruny za kilogram na letošních 70,68 Kč/kg.

Dopřejeme si

Kromě kuřat zlevnily i další potraviny. Jde například o mléko, jogurty, mouku, ovoce a zeleninu. Nepatrně levnější je i bílé víno, zatímco lahvové pivo zdražilo zhruba o korunu.

Ceny potravin letos ovlivňovala řada faktorů. V první půli roku například zemědělce prodávající mléko trápila krize, kvůli které prodávali produkci za ceny pod výrobními náklady. Na evropském trhu podle ČTK bylo i kvůli zavedení ruského embarga na dovoz potravin mléka přebytek. V českých obchodech se cena mléka propadla na dno v červenci, kdy mohli lidé koupit litr v průměru za 16,83 Kč.

Na druhou stranu Vánoce jsou dobou, kdy naprostá většina domácností počítá s vyššími výdaji.

„Na Vánoce kupuji zboží, které celý rok nepotřebuji, jako jsou oříšky, kokos, rozinky nebo jižní ovoce ve větším množství, takže s těmito výdaji dlouhodobě počítám,“ uvádí osmatřicetiletá Jarmila.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo jej raději nakupujete už hotové?
Peču vlastní
96,3 %
Nakupuji hotové
3,7 %
Celkem hlasovalo 735 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám