Hlavní obsah

Vánoce budou teplé a hlavně větrné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Déšť, silný vítr, sníh, náledí. Počasí v následujících dnech bude velmi turbulentní, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Teploty by ale měly být výrazně nad nulou a sníh se po většinu času objeví jen na horách.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21. 12. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Dynamika počasí bude velká, přes Česko budou v rychlém sledu přecházet jednotlivé frontální systémy od severozápadu,“ uvedla Honsová.

Od čtvrtka bude vydatně pršet a na vrcholcích hor může napadnout až 40 centimetrů nového mokrého sněhu. Přijde silný vítr, který v nárazech bude mít 70 až 90 km/h, na horách i 110 km/h.

Ve čtvrtek bude zataženo, místy se objeví déšť a ve výškách nad 1000 metrů bude vydatně sněžit. Teploty přes den vystoupí na 3 až 7 °C. A přijde avizovaný vítr se silnými nárazy.

V noci na pátek začne astronomická zima, bude zimní slunovrat, dny se začnou pomalu prodlužovat. Jinak bude ten den zataženo místy s deštěm, na horách bude opět sněžit, teploty nad ránem klesnou na -2 až 4 stupně, přes den se opět dostanou na 2 až 7 stupňů. Stále bude větrno s nárazy až 90 km/h.

V sobotu bude sněžit i ve středních polohách, postupně se bude sníh měnit v déšť a sněžit bude už jen na horách. Teploty nad ránem budou opět -2 až 4 stupně, přes den pak 1 až 5 stupňů. Stále bude foukat.

Štědrý den teplo a zataženo

V neděli na Štědrý den se výrazněji oteplí, bude však zataženo s deštěm, teploty nad ránem zůstanou stejné jako v předchozích dnech, přes den se ale dostanou na 5 až 9 stupňů. Vítr poleví jen lehce, nárazy budou podle Honsové kolem 55 km/h.

„Na 24. prosince byla u nás nejvyšší teplota naměřena v roce 1958 na stanici Lučina 14,5 °C. Z pražského Klementina je teplotní rekord na 12,9 °C z roku 1977. Nejnižší teplota na Štědrý den byla naměřena na Horské Kvildě -31,5 °C v roce 2001,“ připomněla Honsová, jak bývá počasí na vánoční svátky proměnlivé.

První svátek vánoční se bude dál oteplovat. I nad ránem už bude nad nulou, a to 4 až 9 stupňů, přes den pak 7 až 12. Stále bude foukat. I úterní počasí bude velmi podobné, stále bude oblačno až zataženo a teploty dosáhnou přes den na 10 stupňů. Vítr už by se mohl utišit.

Nebude zima, nebude mráz. El Niňo se protáhne do jara

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám