Hlavní obsah

Vánoce budou opět na blátě

Právo, Václav Pergl

Vánoce asi dodrží dlouholetou tradici. V nížinách budou na blátě, ale na horách se lyžovat bude. „Skutečně podle meteorologických modelů to zatím tak vypadá,“ řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Článek

Informovala, že před třemi lety byla vypracována mezinárodní studie, která se zabývala právě vývojem počasí ve střední Evropě kolem Vánoc, tedy hlavně nad ČR, Německem, Polskem a Slovenskem. Honsová se na ní podílela také.

Ze studie vyplynulo, že ze 72 procent 21. až 22. prosince začne do střední Evropy proudit teplý vzduch od západu a denní teplota stoupne o tři až čtyři stupně. Pod 600 metry nad mořem sníh roztaje. Toto teplé proudění se udrží i přes Štědrý den, ale kolem 26. prosince se nad střední Evropu opět začíná dostávat chladný vzduch od severu a někdy se výrazně ochlazuje. Nižší teploty pak zpravidla vydrží i přes Silvestra.

„Sama jsem si dělala průzkum, jak to bylo s počasím na Štědrý den za posledních 40 let v Praze-Libuši, kde je velká meteorologická stanice. Pouze šestkrát byl sníh a nejvíce ho leželo devět centimetrů,“ uvedla Honsová. Podle jejího osobního názoru letošní Vánoce asi nevybočí z dlouhodobé tradice a lze tedy očekávat oteplení.

To ale neplatí pro nadcházející víkend a celý příští týden, kdy se očekávají mrazivé noci s teplotami až mínus osm stupňů a přes den od mínus tří do nuly. Na horách má nasněžit až 50 centimetrů sněhu a v nížinách by také mělo být bílo, ale sněhu podstatně méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám