Hlavní obsah

V Českých Budějovicích zrušili adventní trhy, pořádají vánoční veletrh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Absurdní situace nastala ohledně vánočních trhů v Českých Budějovicích. Pořádající agentura musela po nařízení vlády zrušit velké Adventní trhy na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II., jiná agentura v pondělí otevřela Vánoční veletrh v uzavřených prostorách Domu kultury Metropol. Návštěvníci si tak mohou ve vstupních halách prvního a druhého patra kupovat vánoční zboží od asi dvou desítek trhovců.

Vánoční veletrh v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Rozdíl mezi trhy, které byly zrušené, a které se pořádají, je především v názvu.

„Obecně v nařízení vlády je, že veletrhy se konat za určitých podmínek smějí. Na místě kontrolujeme bezinfekčnost a je tady i omezená kapacita, najednou tady smí být asi sto lidí. Jsou tady jak trhovci z náměstí, tak i další. Tímto veletrhem chceme pomoci trhovcům, kteří nemohli prodávat na adventních trzích,“ uvedl Roman Jabůrek z pořádající agentury JAVI design.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na Vánočním veletrhu se má vystřídat přibližně 25 prodejců.

Trhy se otevřely v pondělí po desáté hodině a na místě bylo zatím asi patnáct stánků, celkem se má podle pořadatelů v domě kultury vystřídat do 22. prosince asi 25 prodejců. „Stále se nám však hlásí další zájemci,“ podotkl Jabůrek.

Trhy už hygieně nevadí

Domácí

Na místě jsou ke koupi pletené ponožky, keramika, výrobky ze dřeva, víno, ručně vázané diáře, zavařeniny i další zboží. Nechybí vánoční výzdoba a z reproduktorů vyhrávají koledy.

I v Metropolu zaplatili trhovci za stánky nájem. „Že bychom z toho byli úplně nadšení, tak to samozřejmě nejsme. Vítáme tu iniciativu, ale je to na poslední chvíli a lidé o tom tolik neví. My tu máme dvanáct tisíc za nájem a ani nevíme, jestli to zaplatíme,“ vysvětlovala Právu Tereza Prášková, která v Metropolu prodává ručně vázané diáře a její matka hned vedle keramiku.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Někteří prodejci přijeli do Budějovic ze sousedních krajů.

Někteří výrobci vážili i poměrně dlouhou cestu. „Přijela jsem až z Havlíčkova Brodu. Máme tady nedaleko chatu a možností není opravdu moc, takže jsme byli za tuhle příležitost rádi. Původně jsme měli prodávat na vánočních trzích v ulicích Českých Budějovic, Písku, Týna nad Vltavou, ale všechno padlo. Přišli jsme o několik měsíců přijmu a práce, doufáme, že sem lidé přijdou,“ přála si v pondělí Zuzana Kučerová, která prodávala ručně vyráběné šperky.

Primátorovi jsem od plic řekl, co si o tom myslím, zlobí se hejtman Holiš kvůli trhům

Domácí

Všichni, i první zákazníci, si uvědomovali absurdnost situace. „Samozřejmě, že uvnitř se vir může šířit spíše než venku, takže to vůbec nechápu. Dobré je, že trhy jsou snad alespoň někde,“ zhodnotil situaci jeden z prvních návštěvníků Petr Mrzek.

Lenka Střítecká z agentury Art4promotion, která pořádala Adventní trhy na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II., Právu řekla, že znovu je otevřít nemohou.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Trhy na Náměstí Přemysla Otakara II. byly zrušené, otevřených je pár stánků s pitím a jídlem, kluziště a ruské kolo.

„Nařízení vlády se týká právě předvánočních trhů, tedy přesně naší akce a my ani nemůžeme podvádět, nebo riskovat pokuty za to, že porušujeme zákon. Jsme rádi, že jsme na náměstí zachovali alespoň dočasně bruslení, které spadá pod akce sportovní,“ zmínila Střítecká.

Na náměstí je stále téměř sto stánků, z nichž většina zeje prázdnotou. „Nyní jednáme s vládou o kompenzacích za ztráty a doufám, že se k tomu postaví čelem,“ dodala Střítecká.

Reklama

Výběr článků

Načítám