Hlavní obsah

V Bordeaux mají místo vánočního stromku skleněnou sochu, starosta chválí úspory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení města Bordeaux na západě Francie se s ohledem na životní prostředí již před třemi lety rozhodlo nahradit klasický živý vánoční strom umělecky zpracovanou skleněnou sochou. Místním se tento nápad zprvu nelíbil, nyní si už na tuto neobvyklou verzi vánočního stromu zvykli. Pro město je to navíc od letoška i ekonomicky výhodnější.

Foto: Profimedia.cz

Netradiční vánoční strom v Bordeaux

Článek

Smrk, který stával na náměstí v Bordeaux, vyšel město každý rok na 60 000 eur (téměř 1,5 milionu korun). K nákladům na pořízení jehličnanu bylo potřeba přičíst náklady na jeho dopravu kamionem, vztyčení a hlídání. Starosta připomíná také ekologické dopady celé operace. V roce 2019 navíc 17metrový strom porazil vítr, který provázel bouři Fabien. Se změnami klimatu by navíc podobné nehody, které by mohly mít i smrtelné následky, mohly být častější.

Skleněný strom se zrcadly, který vytvořil Arnaud Lapierre a vyrobili místní řemeslníci a průmyslové firmy, stál město 130 000 eur (3,2 milionu korun) a náklady na něj jsou tak při třetím použití nižší, než by byly u stromů z lesa. Návratnost celé investice francouzský deník rozpočítává na šestileté období, protože právě na tak dlouho jsou ve Francii starostové voleni. V horizontu jednoho volebního období tak umělecký strom vyjde zhruba na třetinu ceny, kterou by stály smrky.

FOTO: Na zasněženém Staroměstském náměstí se rozsvítil vánoční strom za hudby z Popelky

Vánoce

Konstrukci z oceli a skla je těžké přehlédnout, měří 11 metrů na výšku a u země má průměr pět metrů. Strom je složený ze 400 dílů včetně 100 metrů čtverečních skla a 176 zrcadel 22 různých tvarů. Strom se rozsvěcí na hodinu a půl ráno a večer od 17:00 hodin do půlnoci. Přes den se v něm zrcadlí věže katedrály. Po Vánocích strom pracovníci města zase rozloží a do příští zimy ho uskladní.

„Uhlíková stopa je malá díky použití trvanlivých materiálů, na což byl brán ohled už během navrhování. Skleněný smrk je koncipován tak, aby vydržel,“ uvádí radnice. „Na začátku o našem nápadu panovaly pochybnosti, ale teď se stejnou cestou vydala i další města,“ upozorňuje radní pro kulturu Dimitri Boutleux. Jako příklad uvádí město La Rochelle, které letos stromek také nahradí sochou.

Bidenovi ve Washingtonu rozsvítili vánoční strom a popřáli krásné svátky

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám