Hlavní obsah

Tipy na dárky pro hospodyně - zajímavé doplňky z terakoty, keramiky a porcelánu

Novinky, nes

Se zdravou stravou, o niž se zajímá čím dál více českých hospodyněk, velmi úzce souvisí i materiál kuchyňských pomocníků, které při její přípravě využívají. Mnozí výrobci se vracejí k tradici a hledají nádobí a předměty z historicky ověřených materiálů, jako jsou keramika, terakota a porcelán. Pokud tušíte, že byste právě s tímhle doma pod stromečkem také zabodovali, nabízíme vám několik tipů.

Foto: Bonami

Římský hrnec Kitchen Craft Home Made Chicken Roasting je vyrobený z terakoty a výborně se hodí pro přípravu kuřecího masa zároveň se zeleninou a přílohou, například bramborami.

Článek

Pokud doma rádi vaříte zdravě, určitě zvažte nákup římského hrnce. Pro zdravou kuchyni je totiž právě tento druh nádobí vhodný. Je vyrobený z neglazované, vypálené hlíny a tvarem připomíná pekáč. Je tvořen spodním dílcem a víkem, které by do něj mělo pěkně zapadnout.

Před přípravou se celý hrnec namočí, aby nasákl vodu. Během pečení se voda odpařuje a vytváří páru, v níž se pokrm uvnitř peče. Ideální je římský hrnec zejména pro přípravu dušené zeleniny s masem a zároveň rovnou i s přílohou.

Využít jej lze ale i k vaření dalších pokrmů (polévky, moučníky). Pro práci s římským hrncem je typická nízká spotřeba tuku a zachování vysokého množství vitamínů v potravinách. Máte-li proto doma někoho například se žlučníkovou dietou, nebo držíte redukční dietu, je římský hrnec ideálním doplňkem vašeho kuchyňského arzenálu.

Foto: Pataki Keramia

Římský hrnec lze použít i k pečení, například cheba. Objem hrnce činí 6,7 litru a rozměry má 41,5 x 23,5 x 18 cm. Jeho cena se pohybuje okolo 550 korun.

Cizinka zajímavých tvarů

Za cizokrajně znějícím názvem tajine (vyslovuje se tažín) se skrývá původně arabský kus nádobí. I tajine se vyrábí mj. z keramiky a většinu lidí zaujme už na první pohled. Zatímco spodní část má tvar kulaté misky, horní poklička je výrazně konická.

Právě protáhlý tvar pokličky je pointou vaření v tomto hrnci. Má totiž spoustu místa pro cirkulaci páry, která má možnost pak ve špici kondenzovat. Tajine je primárně určena pro pozvolné dušení pokrmů. Ideální je pro přípravu různých arabských specialit, ale třeba i běžného rizota.

Kdo rád zkouší nové věci a nové chutě, má k tomu s tajine ideální příležitost. Při výběru hrnce je dobré se informovat, zda jej lze použít pouze v troubě, anebo zda jej lze umístit i na sporák, v tom případě na jaký typ.

Foto: Emile Henry

Granátově červená tajine je ručně vyrobená z glazované vypálené hlíny. Díky úpravě Flame ji lze používat nejen v troubě, ale i k vaření na sporáku. Po dokoupení speciálního adaptačního disku dokonce i na indukci. Cena činí 1979 korun.

Kvašená je zdravá

Renesanci v posledních letech zažívá starý dobrý kvašák. Je to kameninový nebo keramický hrnec určený k nakládání a ke kvašení zeleniny. Vyrábí se v různých provedeních, více či méně modernizovaných. Princip je ale vždy stejný.

Zjednodušeně řečeno je to vždy hrnec s poklicí, která je vybavena nějakým mechanismem, který ji přitlačuje na hrnec. (Může to být i jen dřevěný kolík s tkalounem přivázaným k uchům hrnce.) Zeleninu do kvašáku je třeba nastrouhat, osolit (je potřeba dodržet určité množství soli), nechat mírně zavadnout, pomačkat, aby pustila šťávu, a vložit i se šťávou do hrnce.

V případě, že je šťávy málo, doplní se zelenina mírně slanou vodou. Pak už zbývá jen čekat zhruba týden, než zelenina zkvasí.

Foto: Keramika Kerat

Kvašák lze použít na přípravu různých druhů kvašené zeleniny. Vyrábí se v ůrzných velikostech i provedeních. Keramické stlačovací, s objemem 1,2 litru stojí 486 korun.

Více druhů v jednom květináči

Důležitým doplňkem zdravé stravy jsou bylinky, přesněji čerstvé bylinky. Hezky vypadají ve speciálních keramických a terakotových květináčích, které mají po stranách vytvořené kapsy tak, aby v každé mohl vyrůstat jiný druh.

Naše rada zní - nevolte příliš malé květináčky, kde nebudou mít rostlinky dostatek místa na kořenový bal, zvolte raději větší květináč, kde se každá z bylin zvládne hezky rozrůst a lépe tak regenerovat po pravidelném „zástřihu”.

Foto: Hornbach

Terakotový květináč na bylinky o průměru 34 cm a stejné výšce je vyroben z terakoty a stojí 499 korun.

Co zasejete, to vám vzklíčí

Velké oblibě se už od dob vlny makrobiotické stravy těší naklíčená semínka a boby. Zatímco někdo se spokojí s kupovanými, milovníci zdravé stravy, kteří mají rádi přehled o tom, co přesně jedí, si nechávají naklíčit vlastní zrní a semena.

Hezky se k tomu hodí tzv. keramické nakličovací misky. Ty tvoří set čtyř kusů, kde dvě horní misky mají dírkované dno a slouží jako síto ke klíčení, například luštěnin. Spodní miska má plné dno a slouží k zachycování vody při proplachování klíčených semen. To vše doplňuje poklička, která má za úkol udržet v miskách stálé a vlhké prostředí.

Foto: Biomana

Ručně vyráběné keramické klíčící misky mají průměr cca 12,5 cm, výška jedné misky je cca 6 cm a výška celého nakličovadla je pak cca 19 cm. Set se prodává za 499 korun.

Klasika v barvách

Chaty a chalupy bývají často místem, kde se schází nestejnorodé kusy rodinného porcelánu a skla, protože jde o poslední přeživší kusy původně celých sad. Kdo si ale i o víkendech a o prázdninách rád dopřeje stolování v příjemném stylu, může si udělat radost tradičním cibulákem v netradičním provedení.

Zatímco kobaltově modrou klasiku není třeba představovat, mnoho lidí je stále udiveno nad tím, že lze mít i cibulák v zelené barvě anebo dokonce v úplně jiné barevné verzi. A právě barevný cibulák, který se vyrábí trochu jinou technologií, a je proto v porovnání s klasickou verzí levnější, je ideální volbou pro stolování na chatě či chalupě. Ne nadarmo se mu také přezdívá víkendový cibulák.

Foto: Český porcelán

Do venkovsky laděného interiéru se hezky hodí porcelán s cibulákovým vzorem v barevné variantě Natur. Talíř mělký, praporový o průměru 26 cm stojí 279 korun. Talíř hluboký, praporový s průměrem 24 cm stojí 258 korun.

Jablka dejte do pece

Hezkou zajímavostí je tzv. rozpékač jablek, nebo prostě pec na jablka. Technicky vzato jde o mírně upravenou aromalampu, která jako zdroj tepla využívá čajové svíčky. Namísto mističky na vodu s vonnou esencí má v prostoru nad plamenem umístěnou o trošku objemnější misku s poklopem. Do ní stačí nakrájet oloupané jablko, podle chuti přidat směs ořechů, rozinek, posypat skořicí a zalít medem. Pod poklopem se takto jablko peče zhruba 20 minut.

Foto: Keramika Kerat

Rozpékač jablek, neboli pec na jablka funguje na stejném principu jako aroma lampa. Cena činí 399 korun.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám