Hlavní obsah

Štrasburk zrušil vánoční trhy, Vídeň je naopak povolila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli prudkému zhoršení epidemie covidu-19 ve Francii se pořadatelé rozhodli zrušit 451. ročník vánočních trhů ve Štrasburku. Naopak vídeňská radnice se navzdory pandemii rozhodla trhy povolit. Na území rakouského města jich bude osmnáct.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trhy ve Štrasburku letos nebudou.

Článek

Vánoční trhy ve Štrasburku jsou největší a nejznámější ve Francii. Každoročně na ně zavítají zhruba dva miliony návštěvníků. V minulosti byly zrušeny jen během druhé světové války.

Letošní program se podle starostky Jeanne Barseghianové omezí na ozdobený vánoční stromek na Kléberově náměstí, koncert sboru a drobná umělecká vystoupení, zejména pro místní obyvatele.

Radnice ve Štrasburku zakázala dřevěné stánky, kterých stojí obvykle v centru tři stovky. Jejich provozovatelé ihned po oznámení přišli protestovat před budovu radnice.

Zákaz vánočních trhů již dříve vyhlásila francouzská města Paříž a Bordeaux, otazník stále visí nad jejich konáním v Colmaru a Metách.

Koronavirový advent: Kolín nad Rýnem zrušil vánoční trhy

Koronavirus

V Německu se trhy rozhodly zatím zrušit radnice v Kolíně nad Rýnem nebo Freiburgu.

Poradce skotské vlády pro zdravotnictví Jason Leitch nedávno v rozhovoru na stanici BBC uvedl, že je nemyslitelné, aby se Vánoce konaly tak, jak je známe. Obyvatelé Skotska by se podle něj měli připravit na online svátky.

Foto: Viennese Christmas Market

Vánoční trhy ve Vídni

Rakouské hlavní město Vídeň, které patří k nejznámějším evropským vánočním metropolím, se na rozdíl od Štrasburku rozhodlo vánoční trhy navzdory pandemii uspořádat.

Ve městě bude 18 trhů, na nichž bude 852 stánků. To je o 178 stánků méně než loni. Asi nejznámější trhy před vídeňskou radnicí a u chrámu svatého Štěpána se otevřou 13. listopadu.

Na všech vídeňských trzích bude třeba nosit roušky a dodržovat patřičné rozestupy. Dohlížet na to budou muset sami provozovatelé, kteří si tak zřejmě budou muset najmout soukromé bezpečnostní služby.

Radnice uvedla, že chce povolením trhů lidem umožnit zažít „trochu normality v adventním čase”, ale i podpořit „v chladném ročním období volnočasovou konzumaci mimo uzavřené prostory”.

Reklama

Související články

Kyberzločinci už rozjeli vánoční podvody

Do Vánoc zbývají necelé dva měsíce. Kvůli nejisté situaci kamenných obchodů v souvislosti s koronavirovými opatřeními proto bude spousta lidí nakupovat letos...

Výběr článků

Načítám