Hlavní obsah

Pražský advent zahájí koncerty a vánoční trhy

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přesně úderem 16. hodiny se ve středu 26. listopadu na území městských částí Holešovice, Letná a Bubny rozsvítí vánoční osvětlení, instalované radnicí sedmé městské části. Ve stejnou dobu se zároveň rozsvítí také vánoční strom na Strossmayerově náměstí. Rozsvícen bude také vánoční strom na Jižním Městě.

Foto: Petr Horník , Právo

Vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze se rozsvítí v sobotu 29. listopadu v 18 hodin.

Článek

„Rozsvícení vánočního stromu je tradičním zvykem, který zahajuje adventní období v našem obvodu. Dlouhé roky měla Praha 7 vánoční strom jen na Strossmayerově náměstí, od roku 2005 se tato tradice rozšířila i do dolních Holešovic na Ortenovo náměstí,“ říká starosta Prahy 7 Marek Ječmének. Ten se podle něj rozsvítí ve středu 3. prosince v 16 hodin.

Zahájení adventu na Strossmayerově náměstí zároveň doprovodí vystoupení souboru Pražské žestě, po 16. hodině se kulturní program přesune do kostela sv. Antonína, kde vystoupí chlapecký pěvecký sbor Pueri Gaudentes.

Na Jižním Městě zazní koledy

Kromě Prahy 7 se dnes rozsvítí vánoční strom také na Jižním Městě. Zde se toho ujali žáci a učitelé základní školy Campanus na Jírovcovém náměstí. A je třeba říct, že netradičně, protože na rozdíl od jiných částí metropole se tady dnes v 17 hodin nerozzáří smrk, ale lípa.

Při této příležitosti zazní také vánoční koncert, zároveň bude odstartována vánoční výstava s dílnami, ve kterých si budou moci návštěvníci sami uvázat adventní věnec, ozdobit perníčky a namalovat hedvábí nebo skleněný svícen. Žáci je také seznámí s vánočními tradicemi a zvyky a nabídnou vánoční občerstvení.

Také na druhém břehu Vltavy v Praze 6 se chystají letošní vánoční advent pořádně oslavit. Odstartuje jej starosta šestky Tomáš Chalupa rozsvícením vánočního stromu před Píseckou branou o této Železné neděli v 17 hodin.

„Po loňském úspěchu připravila radnice Prahy 6 po dobu pěti týdnů adventní oslavy. Návštěvníky čeká bohatý program a rozsáhlá výstava České vánoční zvyky a tradice,“ sdělil mluvčí Prahy 6 Martin Šalek. Součástí oslav budou podle něj také víkendy s dílnami, Mikulášská nadílka nebo provedení České mše vánoční od J. J. Ryby. Oslavy skončí až 6. ledna průvodem a sbírkou Tří králů.

„Během adventu budeme dražit vánoční stromky ozdobené známými osobnostmi, zisk z jejich prodeje půjde ve prospěch postižených dětí z rehabilitačních a autistických tříd speciální školy v Rooseveltově ulici,“ říká Šalek.

Náměstí Míru již zdobí vánoční trhy

O víkendu rovněž proběhnou vánoční trhy v Praze 13, a to v mateřském centru Řepánek v ulici K tržišti. V Praze 1 se rozsvítí hlavní vánoční strom na Staroměstském náměstí v sobotu v 18 hodin.

.:Vánoční strom dorazil na Staroměstské náměstí.Autor: TV Prima

Svůj vánoční strom rozsvítí slavnostně také radnice Prahy 9. Dojde tomu v těsném sousedství vysočanské radnice v pondělí 1. prosince v 15.30 hod. Také zde bude slavnost doprovázena koncertem, v tomto případě vánočních koled.

Praha 15 se k oslavě adventních svátků připojí až 5. prosince, kdy v 16.30 hodin na Veronském náměstí Mikuláš za doprovodu čertů a andělů rozsvítí vánoční strom. O den později pak před kostelem Stětí sv. Jana v Hostivaři začnou tradiční vánoční trhy.

Zatímco ve většině pražských obvodů se tak adventní trhy s rozzářenými stromy rozeběhnou naplno teprve počínaje tímto víkendem nebo dokonce až po něm, na náměstí Míru v Praze 2 už vánoční strom a trhové stánky stojí od minulého týdne. Mezi nejvíce navštěvované stánky patří i ten s výrobky z medu a včelího vosku.

Zatímco ve většině pražských obvodů se tak adventní trhy s rozzářenými stromy rozeběhnou naplno teprve počínaje tímto víkendem nebo dokonce až po něm, na náměstí Míru v Praze 2 už vánoční strom a trhové stánky stojí od minulého týdne. Mezi nejvíce navštěvované stánky patří i ten s výrobky z medu a včelího vosku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám