Hlavní obsah

Londýn zdobí od roku 1947 vánoční strom z Norska

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Od roku 1947 dostávají obyvatelé Londýna každoročně darem vánoční strom z Norska jako vyjádření díků za pomoc, kterou Velká Británie poskytla této severské zemi během druhé světové války. Strom samotný, tradiční norská jedle, je vybírán s velkou péčí v lesích kolem Oslo, před Vánoci je poražen a převezen do Londýna. Tam je vztyčen na Trafalgarském náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční strom z Norska se rozsvítí 4. prosince na Trafalgarském náměstí.

Článek

Strom je vyzdoben v tradičním norském stylu – tedy osazený pěti stovkami bílých žárovek. Strom bývá obvykle 20 až 25 metrů vysoký, a když se rozsvítí všechny žárovky, působí skutečně monumentálně, a tak není divu, že se stal ikonou londýnských Vánoc.

Rozsvícení stromu

Rozsvícení stromu je slavnostní událost, které se účastní londýnský starosta, jenž tak formálně oznámí příjezd stromu z norských lesů. Letos bude strom na Trafalgarském náměstí rozsvícen ve čtvrtek 4. prosince v 18 hodin. Na náměstí každoročně zůstává do Tří králů.

Zpěv koled

Vánoční strom se stal přirozeným centrem, kolem něhož se točí vánoční dění. Od pondělí 8. prosince do pátku 19. prosince u stromu vystoupí řada pěveckých sborů zpívajících tradiční vánoční koledy. Do Londýna se při této příležitosti sjíždějí skupiny z celé země a zároveň tam probíhají sbírky na dobročinné účely. Všichni jsou vítáni k poslechu – i ke zpěvu. V roce 2007 se u stromu vystřídalo více než čtyřicet pěveckých souborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám