Hlavní obsah

Pozor na nebezpečné adventní věnce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Pracovníci České obchodní inspekce narážejí na nedostatky při prodejích adventních věnců, vánočních svíček a svícnů. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji odhalili pochybení u čtyř z 18 prodejců tohoto vánočního sortimentu, které zatím zkontrolovali.

Článek

"Ve třech případech prodávající nevydali na žádost spotřebitele doklad o zakoupení výrobku se všemi stanovenými náležitostmi a v jenom případě prodávající nedodržel informační povinnosti u prodávaných výrobků podle zákona o ochraně spotřebitele," upřesnila ředitelka ostravského inspektorátu Danuše Kotalová.

Čtyřem prodávajícím byly uloženy pokuty v souhrnné výši 3000 korun. Inspektoři zároveň zakázali prodej pěti výrobků v celkové hodnotě asi 590 korun.

Některé věnce jsou určeny pouze pro dekoraci

Zákazníci by podle Kotalové měli být při nákupu adventních věnců a vánočních svíček obezřetní. "Měli by dát přednost zejména výrobkům, u kterých jsou poskytnuty údaje o jejich použití - zda jsou tyto výrobky určeny k hoření nebo zda jsou pouze dekorativní - a o nebezpečí, které hrozí při jejich použití. Tedy informace o nebezpečí při hoření svíček bez dozoru, o možnosti vzniku nekontrolovaného hoření a vznícení od svíčky a podobně," radí Kotalová.

Při výběru adventních věnců si pak lidé mají podle ředitelky dávat zejména pozor na to, zda jsou svíčky jako jejich součás upevněny na nehořlavých podložkách a umístěny tak, aby se při jejich hoření nemohl věnec vznítit.

Hasiči požáry od adventních věnců neevidují

Moravskoslezští hasiči podle svého mluvčího Petra Kůdely nemají statistiky o požárech, které způsobí hořící adventní věnec. "Když věnec začne hořet a nic vážného se nestane, nedozvíme se o tom. Nebezpečí je, kdyby požár vznikl v době, kdy majitelé nejsou doma," řekl Kůdela.

Například letos na Nový rok začalo v jednom podkroví na Opavsku hořet od zapálené svíčky. Díky tomu, že se jeden z oslavujících probudil a požár uhasil, skončilo to podle Kůdely jen škodou v desítkách tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám