Hlavní obsah

Požár vánočního stromku je fáma, o svátcích ale často něco chytne

Novinky, bav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez prskavek, tvrdil Slávek, na Štědrý den nelze být a pak táta s minimaxem zavlažoval byt, zpívá se v notoricky známé písni. Hořící vánoční stromek je už spíše fáma, než každoroční událost v mnoha rodinách. Přesto se během svátků přihodí hodně nehod způsobených svíčkami, prskavkami nebo častějším vařením. Přinášíme několik rad hasičského záchranného sboru, aby vás letos taková situace nezastihla.

Foto: Profimedia.cz

Elektrické žárovky omezily požáry vánočních stromků.

Článek

V loňském roce evidovali hasiči v období od Štědrého dne do prvního ledna 651 požárů. Nejčastější příčinou vzniku požáru je lidská nedbalost, především kouření, používání otevřeného ohně a jeho nesprávná obsluha. Nejčastěji něco zapálí svíčka na adventním věnci nebo prskavka.

Protože jsou Vánoce spojeny s neustálým hodováním, tráví hospodyňky daleko více času u plotny a dochází tak častěji ke vznícení potravin při vaření. Kolem Silvestra se zase všude spouští barevné ohňostroje, které mnohdy nadělají více světla, než si jejich majitel přál.

Svíčka může zaplát

Čeho se tedy vyvarovat? Pokud jde o svíčky, měli by si všichni amatérští pyromani uvědomit, že plamen svíčky má ještě ve vzdálenosti 10 centimetrů teplotu 200 stupňů. Svíčky a prskavky by se tedy neměly ocitat v blízkosti papíru, textilií a vznětlivých předmětů.

Svíčku byste neměli nechávat ani na poličce, protože se oheň snadno přenese na nábytek a odtud dál do bytu. Naprostou samozřejmostí je zásada, že vaše vánoční dekorace nesmí hořet v místnosti, kde nikdo není. Stejně potom nikoho netěší a akorát si zaděláváte na problémy.

Adventní věnec by měl být podložen nějakým nehořlavým materiálem, například hezkou mísou nebo tácem. Všechny hořící věci odstavte mimo dosah nenechavých dětí.

Nebezpečné hospodyňky

Když nemáte čas na vaření, jednoduše nevařte, o vánocích jsou beztak všichni přejedení a potěší je, bude-li jim maminka nebo babička dělat společnost. Pokud se už chcete zavřít v kuchyni, zavřete se tam zodpovědně a nenechávejte sporák bez dozoru. Vznícené pokrmy jsou totiž každý rok příčinou několika požárů.

Chcete-li pouštět petardy z balkónu, zkontrolujte, co všechno za skleněnými dveřmi skladujete. Slaměné dekorace a novinový sběr totiž dokáží se zbloudilou petardou vytvořit neuvěřitelná kouzla.

Pokud by vaší pozornosti něco uniklo a k požáru přece došlo, dbejte především na to, aby vám požár nezasáhl východ z domu. Nesnažte se za každou cenu bránit majetek a dbejte hlavně o své zdraví a zdraví svých blízkých.

Reklama

Související články

Prahu zasáhla vánoční nákupní horečka

Globální finanční krize se, jak se zdá při pohledu na předvánoční nákupní šílenství, které v těchto dnech ovládlo Prahu, Čechům zatím vyhýbá. Nebo si její...

Výběr článků

Načítám