Hlavní obsah

Plamínek svíčky navozuje atmosféru, zklidňuje a probouzí vzpomínky

Novinky, Dana Sokolová

Světlo svíček bývalo vždy spojováno s magickou mocí a tajemnem. Lidé jej používali k nejrůznějším rituálům a náboženským zvykům. Dodnes je považováno za symbol klidu, míru, ticha, čistoty, ochrany. Může vyjadřovat i náš vztah k Bohu a ukazovat nám cestu. Mnohdy je využíváno i pro svou léčebnou moc a očištění od negativní energie. Zároveň je tím nejlepším společníkem při meditaci, relaxaci či při vzpomínání na nejbližší.

Foto: Profimedia.cz

Světlo svíček bývalo vždy spojováno s magickou mocí a tajemnem.

Článek

Svíčkové pověry a zvyky

Mezi nejoblíbenější rituály určitě patří sfoukávání svíček na narozeninovém dortu a plnění přání. Tento zvyk je založen na schopnosti koncentrace, schopnosti říci si pro sebe své přání a sfouknutí svíčky.

Svíčka by se měla zapálit i při narození dítěte, světlo plamínku uctívá duši, která přichází na tento svět. Zároveň oslavuje a vyvolává vzpomínky na zemřelé.

Někdy je využíváno k očištění bytu, kanceláří a dalších míst od nahromaděné negativní energie. A zároveň k ochraně obydlí před duchy, ale také například před bouřkou. V těchto případech by měla být svíčka vždy bílá.

Velmi oblíbené jsou svíčky i ve východních medicínách, kde plní funkci posilovače zdraví, síly, vitality i energie a jako vyvolávač pozitivních změn.

Foto: Yankee Candle

Svíčka Yankee Candle All Is Bright - (Všechno jen září) Slavnostní vůně citrusů a hřejivého pižma. A noblesní zlatá kolekce doplňků s decentním světelný, efektem zapálené svíčky Golden Etched Glass. Cena: informace v obchodě.

Podle dalších tradic by například na Štědrý den měla sfoukávat svíčky jen žena se jménem Marie, aby se neztratilo požehnání. Pokud jedinec touží po bohatství, pak by se svíčky neměly zapalovat pomocí hořícího ohně.

Svíčky by se měly vždy zapalovat pravou rukou, jelikož to přináší štěstí. Zároveň by se jednou zápalkou neměly zapalovat tři svíčky, přináší to totiž smůlu.

Pokud je venku bouřka, zapalte si svíčku, a to nejlépe bílou, protože to je barva ochrany.

Barvy svíček a jejich význam
Zlatá - symbol Boha, ale také prosazení se, mužnosti, radosti a štěstí
Stříbrná - symbol Bohyně, ale také astrální a ženské energie, telepatie, intuic a snů
Měděná - symbol peněz a finančních úspěchů, ale také vášně
Zelená - symbol Matky Země, magičnosti a posvátnosti stromů a rostlin
Červená - symbol ohně, vášně, chtíče, síly ovládnout, velet…
Purpurová - symbol třetího oka, duchovní schopnosti, skryté moudrosti a duševní síly
Modrá - symbol vody, moudrosti, ochrany, ale i štěstěny, klidu a duševní inspirace
Hnědá - symbol přátelství a speciálních přání
Žlutá - symbol vzduchu, inteligence, slunce, ale i paměti, logiky a rychlého učení
Bílá - symbol míru, čistoty a očisty, ale i panenství a vědomí
Oranžová - symbol úspěchu, spravedlnosti, ale i výhodných dohod a obchodů
Růžová - symbol lásky, přátelství, ale i božské energie, jednoty a zdraví
Foto: Yankee Candle

Zleva:

Něco málo z historie

Svíčky naši předci používali již před tisíci lety. V Číně je vyráběly z velrybího tuku, v evropských zemích nejčastěji z loje a vosků, v Japonsku z vosku extrahovaného z ořechů a v Indii vařením ovoce ze stromu skořice.

Řemeslem se výroba svíček stala až ve 13. století, kdy výrobci chodili od domu k domu a sbírali zbytky tuků z kuchyní a z nich následně vyráběli svíčky, které prodávali. Samozřejmě tyto svíčky příliš nevoněly a ani dobře nehořely, jako například svíčky z včelího vosku. Ty byly ale pro obyčejný lid velmi drahé, proto se užívaly především pro církevní obřady.

V 18. století byly v Anglii a Francii velmi oblíbené svíčky vyrobené z oleje vorvaně, které nahrazovaly svíčky z oleje velryb. Později i tento tuk nahradily svíčky z řepkového oleje, jelikož byly levnější.

V polovině 19. století se Jamesovi Youngovi podařilo destilovat parafín z uhlí a ropných břidlic, což způsobilo v tomto odvětví doslova revoluci, jelikož parafínové svíčky byly nejen levné, ale také velmi kvalitní.

Parafínové svíčky jsou i dnes nejrozšířenější, i když slouží především k dekorativním účelům. Stejně je tomu u svíček z včelího vosku. V posledních letech pak začínají být oblíbené gelové svíčky vyráběné z čirého gelu, který se dá obarvit.

Účinky vonných silic
Šeřík: harmonie a mentální svěžest
Ananas: pohostinnost
Broskev: splnění přání, dlouhověkost
Mandle: léčivé účinky, zlepšuje soudnost
Jablko: krása, zdraví
Cedr: hojnost, bezpečí, pročištění
Heřmánek: vítězství, snižuje obavy a strach
Skořice: vášeň, intuice, pročištění, energie
Levandule: harmonie, vnitřní klid, pročištění
Citrón: čisticí účinek, oddanost, pozitivní emoce
Zázvor: síla, komunikační schopnosti, vřelé pocity
Foto: L´Occitane

Zleva:

Foto: Airwick

Airwick Svíčka Multicolor Svařené víno u krbu 140 g - až 25 hodin hoření. Cena: 159 Kč

Foto: Bonami

Sada 2 svíček s vůní koriandru a mandarínu Villa Collection - Svíčky vydrží hořet až 15 hodin a svojí vůní koriandru a mandarínu vás naprosto očarují; cena: 449 Kč

Foto: Village Candle

Svíčky

Foto: archív firmy

Zleva: 1.Country Candle Jehličí a zimní bobule - svěží dřevitá vůně připomínající aroma lesních šišek poprášené sněhem,cena: 206 Kč; 2. Country Candle Šumivé víno a koření, cena: 383 Kč; 3. Country Candle Svíčka ve skle Ambra a hřebíček, cena: 512 Kč

Foto: Yankee Candle

1. Yankee Candle Christmas Eve Vonná čajová svíčka - tradiční vánoční vůně, plná vřelých srdcí, rozinek a kandovaného ovoce; 2. Christmas Memories Vonná čajová svíčka - vzpomínky na domov o vánocích s výraznou a vřelou vůní koření a sladkostí

Foto: Rituals

The Ritual of Light – zimní limitovaná edice - svíčka -

Foto: Aria Pura

V chladných večerech vás zahřeje kořeněná vůně skořice ze svíčky Millefiori, cena: 740 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám