Hlavní obsah

OBRAZEM: Kouzlo Vánoc se znásobí u domácího krbu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Vánocích je velmi důležitá atmosféra. Kouzlo svátků navodí vůně cukroví, pohádka v televizi i vánoční výzdoba. Praská - li k tomu všemu ještě v krbu dřevo a pokojem se line vůně pryskyřice i příjemné teplo, vánoční pohoda nemá chybu. Vybrali jsme pro vaši inspiraci nejnovější modely krbů, které jistě atmosféru navodit dovedou a budou vypadat skvěle i po Vánocích.

Článek

Krb neodmyslitelně patří ke koloritu amerických Vánoc, ale skvěle se hodí i k těm českým. Samozřejmě není nad klasiku, která je ale finančně náročná. Materiál totiž musí být odolný proti velmi vysokým teplotám a musí vyhovovat normám.Klasický krb se také málokdy hodí do bytu.

.: Klasický předsazený krb se zdobenou ochrannou mříž, která dodá vánoční ráz. Sluší i modernímu interiéru. foto: Archív Důmí

Stavba klasického krbu může trvat docela dlouho. Do Vánoc ale stihnete postavit tzv. krb prefabrikovaný, který se skládá z jednotlivých segmentů, a ty se rychle složí dohromady. Instalace takového krbu se stihne za den.

Nevýhodou klasického otevřeného krbu je vysoký únik energie, unikne jí až celých 80%. Pokud už doma ale takový krb máte, je možnost jej přestavět na krb s tzv. krbovou vložkou, díky níž uspoříte až 70% energie.

Levnější variantou jsou krbová kamna, která pořídíte za cenu cca 20 000 Kč, ale i levněji. Výhodou je, že nezabírají mnoho místa.

.: Krbová vložka stojí cca 20 až 30 000, záleží na typu skla. Tento typ (Inserto 80) má účinost 78,8%. foto: Nordica

.: Krbová kamínka (typ Morso 1410) na dřevo a na uhlí vás vyjdou na 21 000 Kč.foto: kamna Molčan

Pokud hledáte typ krbu, který se hodí i do běžného bytu, pak je přesně pro vás určený poslední hit - tzv. biokamna. Ta hoří na bio-ethanol a koupíte je za cenu od 3 000 Kč.

Pokud si je pořídíte, nepotřebujete ani dřevo ani elektřinu ani komín a jedinečnou atmosféru si tak můžete dopřát téměř hned a kdekoliv. Krb hoří klasickým přirozeným plamenem, jeho výšku a intenzitu si většinou můžete sami nastavit.

Uvnitř vypadá pěkně keramické dřevo, které vytváří zdání, že jde o klasický krb, jak ho známe.

Ať už se rozhodnete pro jakokoliv variantu, tak vězte, že oheň k vánocům prostě patří, ať už v podobě opravdu luxusního krbu, pěkných svíček nebo prskavek.

.: Biokrb umístíte kamkoliv, zabere málo prostoru.foto: krby Planica

.: Biokrb hoří bez zápachu a kouře. Tento stojí cca 30 000 Kč (typ Chimo). Vlevo: keramické březové dříví od klasického na dálku nepoznáte (cena cca 2 300 Kč).foto: Blomus, www.bio-krby-kamna.cz , novinky.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám