Hlavní obsah

Nekvalitní vánoční osvětlení dokáže způsobit požár během několika sekund

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozdobná světla patří k Vánocům stejně jako třeba cukroví, vánočka nebo svařené víno. Málokdo si ale uvědomuje, že pokud jsou nekvalitní, mohou napáchat nevyčíslitelné škody. Prohlédněte si záběry z kamery, které ukazují, jak rychle dokážou vzplanout na vánočním stromku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vánoční stromek ponořený ve vodě je mnohem odolnější vůči ohni než ten suchýVideo: Reuters

 
Článek

Elektrické vánoční osvětlení tvoří nepostradatelnou součást Vánoc a nechybí ve většině českých domácností. Pravdou ale je, že při špatném výběru dokáže pořádně znepříjemnit svátky. Na videu se můžete přesvědčit o tom, jak málo stačí k tomu, aby vzplál nejen samotný strom, ale i celá domácnost. Jak se neštěstí vyhnout?

Hasiči doporučují kupovat pouze certifikovaná světla, stejně tak je dobré je vyzkoušet mimo stromek. Pozor byste si měli dát zejména na osvětlení koupené na tržnici nebo z asijských e-shopů. Vsaďte raději na renomované firmy.

Zalévejte

Co se týče ceny, zde se opravdu nevyplatí šetřit, levná světýlka mají větší sklony k závadnosti. Stromek byste také neměli nechávat dlouho osvětlený bez dozoru a na noc by se pak světla měla vypínat zcela.

Důležitá je ale také správná péče o samotný stromek. Pokud máte doma živý strom, pak jej nezapomínejte pravidelně rosit a zalévat. Dobře zalévaný strom může požár zpomalit či mu zcela zabránit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám