Hlavní obsah

Na horách bude o Vánocích teplo, v nížinách mráz

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé, kteří stráví první dny vánočních svátků na horách, se mohou těšit na jasnou oblohu, sluníčko a teploty až šest stupňů. Naopak ti, kteří je budou trávit v nížinách, si hezkého počasí moc neužijí.

Článek

V nižších polohách bude zataženo nízkou oblačností a podstatně chladněji než na horách. Rozdíl teplot může dosáhnout až 15 stupňů.

Meteorologové odhadují, že inverzní počasí, kdy je na horách teplo a svítí sluníčko, a naopak v nížinách zataženo nízkou oblačností a podstatně chladněji, vydrží až do 25. prosince.

„Štědrý den by měl tedy být v nížinách beze sněhu, ale velmi chladný, s ranními teplotami –4 až –8, ojediněle –10, odpoledne vystoupí teploty jen na –2 až 2 stupně. Na horách bude naopak teplo až 6 stupňů a skoro jasno,“ řekla Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Na Štěpána, tedy 26. prosince, se ale počasí jak na horách, tak i v nížinách pokazí. Podle meteorologů by mělo začít na horách sněžit, v nížinách budou srážky smíšené nebo dešťové anebo bude padat mrznoucí déšť. Od 28. prosince se už čeká ochlazení a sněžení, byť slabé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám