Hlavní obsah

Lidé vyrazili pro stromky. Vedou jedle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrat, uřezat a zaplatit. S takovým plánem dorazily během víkendu desítky rodin na plantáž vánočních stromků v Bašce na Frýdecko-Místecku. Nejtěžší pro řadu z nich bylo si vybrat.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pro vánoční stromek přímo na plantáž nad přehradou v Bašce vyrazily o víkendu desítky lidí.

Článek

„Všechny jsou totiž hezké,“ vysvětlila třicetiletá Katka z Havířova. Na plantáž dorazila se dvěma syny a manželem. Než uřezali tu správnou jedličku, prošli desítky stromků.

Jedle se lidem více líbí a déle vydrží. O ceně to není, smrky jsou levnější
Šárka Balašová, Stromečkárna

„Líbí se nám, že si můžeme vybrat. Přijde nám to ekologičtější a je to lepší zážitek než si koupit stromek někde u obchoďáku,“ vysvětlila usměvavá maminka, proč vyrazili na plantáž. „Navíc je to tady hezké,“ dodala.

Otevřeno do 23. prosince

Zda si vyberou smrček, nebo jedličku, Katka neřešila. „Bylo nám to jedno. Musel se nám líbit,“ prozradila jedinou podmínku poté, co manžel se starším synem stromek uřízli. „Ale hlavně ať nám ho nesní králíček,“ doplnil maminku s vážnou tváří šestiletý Tonda.

Stromky letos mírně podraží. Pěstitelé jsou natěšení, ale i nervózní z nejistoty

Vánoce

První letošní zákazníky plantáž přivítala 2. prosince. Otevřeno bude mít až do 23. prosince. „Na plantáži máme zhruba dva tisíce stromků určených k prodeji, na dalších osmi prodejních místech jich máme až čtyři tisíce. Ty ale pěstujeme na jiné ploše,“ upozornila Šárka Balašová, spolumajitelka Stromečkárny, která pod Beskydami pěstuje vánoční stromky už 27 let.

„Tchán byl lesník a stromky občas prodával. Manželovi se to líbilo, a tak vysázel první stromky na malém pozemku u domu,“ popsala. Začínali s borovicí černou. Jak rozšiřovali pěstební plochu, přidali smrk pichlavý a jedli bělokorou. Dnes pěstují jedle normandské.

Balašová poznamenala, že zatímco na začátku jejich podnikání se stromečky měli lidé velký zájem o borovice, dneska z toho, co prodají, jsou asi dvě třetiny jedlí a zbytek smrčky.

Krásné, ale jedovaté. I takové jsou méně známé rostlinné symboly Vánoc

Vánoce

„Jedle se lidem více líbí a déle vydrží. O ceně to není, smrky jsou levnější,“ vysvětlila Balašová. Smrčky z plantáže jsou ve dvou velikostech za 279 nebo 399 korun. Jedličky mají pět různých délek v cenách od 399 do 999 korun.

Pěstování vánočních stromků je specifickou disciplínou. „Je to těžší. Záleží na podmínkách, půdě, na tom, jaký je rok, zda suchý, nebo vlhký,“ nastínila spolumajitelka Stromečkárny. Letošní rok hodnotila jako příznivý.

I přes zákazy trhů se v Praze najdou kouzelná místa s vánoční atmosférou a svařeným vínem

Vánoce

„Na jaře bylo vlhko, to stromkům prospívá. Narostly, jsou bohatší. Nevadilo jim ani vlhké léto,“ řekla Balašová a potvrdila, že sklizeň mají až po několika letech. „Jedle roste sedm až deset let, smrk je rychlejší, šest až sedm let,“ uzavřela.

Anketa

Už máte doma vánoční stromeček?
Ano, už jsme koupili.
41,1 %
Chystám se ho koupit.
31,5 %
Kupuji ho až těsně před Vánoci.
6,8 %
Máme umělý stromeček.
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1259 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám