Hlavní obsah

Jak vybrat tablet nebo počítačový hybrid

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští prodejci již naplno rozjeli svoje předvánoční akce. Lákají mimo jiné na tablety a hybridní stroje, které jsou často označovány jako zařízení 2v1. Ty pak dokážou nahradit nejen tablet, ale klidně i notebook.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přednosti tabletů jsou nepopiratelné. Mezi hlavní lákadla patří dlouhá výdrž baterie často přesahující deset hodin, kompaktní rozměry, což ocení lidé především na cestách, a pohodlné ovládání pomocí dotykového displeje.

Na práci se přesto tablety nehodí, protože nenabízejí takový výkon jako klasické notebooky. Byť mohou klasické laptopy působit ve srovnání s tablety jako neohrabané krabice, přinášejí i další výhody – například plnohodnotnou klávesnici, která je přece jen pro psaní vhodnější než dotyková obrazovka.

Hybridy si berou to nejlepší ze světa notebooků i tabletů. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Výkonné jako notebooky

Ceny těch nejlevnějších tabletů dnes začínají už těsně nad hranicí jednoho tisíce korun, u hybridů je to pak od necelých pěti tisíc korun výše. Nejlevnější modely jsou zpravidla vybaveny operačním systémem Android, narazit je ale také možné na modely s Windows. Populární platforma Apple iOS je však výsadou až dražších modelů.

Přístroje s cenou pod pět tisíc korun jsou zpravidla multimediálně zaměřené. Slouží k poslechu hudby či sledování filmů, ale také k hraní her a brouzdání na internetu. Dražší přístroje se hodí klidně i na plnohodnotnou práci, směle se mohou měřit s notebooky a v některých případech dokonce i se stolními počítači.

Takové modely nabízejí prodejci už za sumy pohybující se pod hranicí deseti tisíc korun, jejich cena se ale klidně může vyšplhat až na sto tisíc. To už se ale bavíme o strojích určených pro opravdové profesionály.

Apple iPad Pro: styl na prvním místě

Společnost Apple nabízí iPad Pro ve dvou provedeních. Loňský iPad Pro má displej s úhlopříčkou 12,9 palce a rozlišení 2732 x 2048 pixelů. Velikostí obrazovky i výkonem tak cílí na ty nejnáročnější uživatele. A to platí také o letošní 9,7palcové verzi s rozlišením 2048 x 1536 pixelů.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Porovnání velikostí letošního a loňského iPadu Pro

Výkon v porovnání s větším bratříčkem nepatrně klesl, ale i menší iPad Pro stále patří k tomu nejlepšímu na trhu. V jeho útrobách tepe procesor Apple A9X s taktem 2,16 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti.

I když rozměry u nového iPadu citelně klesly, Applu se podařilo vtěsnat do menšího těla celou řadu vychytávek, jakými se chlubí i 12,9palcový model. Řeč je například o integraci hned čtyř reproduktorů pro věrnější zprostředkování prostorového zvuku.

  • Klady: stylový vzhled, svižnost operačního systému iOS
  • Zápory: vyšší cena ve srovnání s konkurencí
  • Cena: 15 500 Kč (9,7palcová verze); 19 000 Kč (12,9palcová verze)

Acer Iconia One 7: ideální společník pro nejmenší

Jak již samotný název napovídá, tablet Iconia One 7 je vybaven sedmipalcovým displejem s rozlišením 1280 x 800 bodů. Právě díky tomu je zařízení poměrně kompaktní, váží pouze 270 g.

Foto: archív výrobce

Acer Iconia One 7

Foto: archív výrobce

Acer Iconia One 7

Pracovní tempo nového stroje určuje čtyřjádrový procesor MediaTek MTK MT8163 při frekvenci 1,3 GHz. Ten má k dispozici 1 GB operační paměti. Na dnešní dobu se to může zdát příliš málo, na druhou stranu v kategorii těch nejlevnějších tabletů jde prakticky o standard.

Samotný výrobce cílí s novinkou na děti. Proto operační systém Android 6.0 vybavil aplikací Kids Center, která uzpůsobí uživatelské prostředí na míru právě těm nejmenším.

Mimochodem jim také zabrání v přístupu k nevhodnému obsahu. Samozřejmostí je i rodičovská kontrola, kde je možné nastavovat různá pravidla, například i časové limity, během nichž je možné tablet používat. To kvůli tomu, aby u něj děti netrávily příliš mnoho času.

  • Klady: příznivá pořizovací cena
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 2400 Kč

Lenovo Yoga Tablet 3: unikátní technologie AnyPen

Yoga Tablet 3 od společnosti Lenovo láká především na technologii AnyPen. Díky ní je možné ovládat dotykovou obrazovku tabletu prakticky čímkoliv – vidličkou, propiskou či obyčejnou tužkou. To se může hodit, když máte špinavé ruce nebo potřebujete přesnější ovládání. Jak jsme se přesvědčili v praxi, pomocí obyčejné tužky se dá na displeji velmi pohodlně, a hlavně přesně kreslit.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga Tablet 3

Vyzdvihnout si zaslouží i zabudovaný stojánek v tabletu, díky němuž je zároveň možné novinku od Lenova pověsit klidně i na zeď. K čemu je to dobré? Například v kuchyni můžete mít recepty při vaření na tabletu doslova před očima.

Rozměry tabletu Yoga 3 jsou víceméně dány osmipalcovou IPS obrazovkou, která se pochlubí rozlišením 1280 x 800 pixelů. Pracovní tempo zařízení určuje procesor Qualcomm Snapdragon Quad Core APQ8009, jehož čtyři jádra jsou taktována na 1,3 GHz. K dispozici je dále 1 GB operační paměti.

  • Klady: technologie AnyPen
  • Zápory: testovanému modelu by slušelo více operační paměti
  • Cena: 4900 Kč

Xiaomi Mi Max: mezi mobilem a tabletem

Stroj od společnosti Xiaomi je plnohodnotným chytrým telefonem, ve skutečnosti však model Mi Max připomíná spíše tablet. To je dáno především displejem, jehož úhlopříčka je 6,44 palce a rozlišení 1920 × 1080 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Max

Právě kvůli použití takto velkého dotykového panelu narostly rozměry na 173,1 × 88,3 × 7,5 mm. Výkon udává osmijádrový procesor Snapdragon 652, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 1,4 GHz. Novinka se dále pochlubí 4 GB operační paměti a 128GB úložným prostorem.

Nechybí ani slot na paměťové karty. V prodeji je nicméně ještě osekaná verze, která není sice tak výkonná, ale o to je zase levnější. Ta běží na čipu Snapdragon 650 a má 2 GB operační paměti. V ostatních parametrech se odlehčená verze nijak neliší. Obě provedení tak mají systém Android a disponují 12megapixelovým a pětimegapixelovým fotoaparátem, čtečkou otisků prstů a podporují rychlý mobilní internet LTE.

  • Klady: velký displej je dobře čitelný
  • Zápory: někomu již mohou připadat rozměry příliš veliké
  • Cena: 5800 Kč (základní verze); 10 500 Kč (vrcholný model)

Microsoft Surface Book: prvotina amerického softwarového gigantu

Společnost Microsoft se letos na podzim pochlubila druhou generací svého vlastního notebooku Surface Book. Ten se však do tuzemských obchodů před Vánocemi nedostane. Prim tak stále hraje loňský model, který však do starého železa rozhodně nepatří.

Foto: archív výrobce

Surface Book

Surface Book od Microsoftu láká na 13palcový displej, který nabídne vysoké rozlišení 3000 krát 2000 pixelů. Tato dotyková obrazovka je navíc odpojitelná od klávesnice, takže novinka dokáže fungovat klidně jako klasický tablet.

V režimu tablet má zařízení tloušťku jen 7,7 mm, po připojení klávesnice však tloušťka naroste na 2,28 cm. Zvýší se logicky také hmotnost ze 728 g na 1,59 kg. Klávesnice totiž obsahuje další bateriové články, které prodlouží výdrž až na 12 hodin (3 hodiny tablet + 9 hodin klávesnice).

Pracovní tempo udávají procesory Intel Core šesté generace, na výběr je z řad Core i5 i Core i7. Stroj může disponovat až 16 GB operační paměti a rychlou SSD jednotkou s úctyhodnou kapacitou až 512 GB. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10.

  • Klady: velmi slušný výkon
  • Zápory: Microsoft již má hotovou druhou generaci
  • Cena: od 50 000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám