Hlavní obsah

Jak vybrat moderní televizor

Novinky, mif

Nabídka televizorů je na tuzemském trhu velmi rozmanitá. Jednotliví prodejci navíc lákají před Vánocemi na mnohatisícové slevy. Nemusí být ale všechno zlato, co se třpytí. Poradíme, jak při nákupu neudělat chybu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ty nejlevnější televizory se dají pořídit už za méně než tři tisíce korun. Za pokročilé modely si ale výrobci naúčtují klidně i několik desítek tisíc korun, v některých případech se ceny šplhají dokonce až do statisíců.

Právě cena přitom částečně rozhoduje o tom, jak kvalitní bude obraz. U levnějších přístrojů je třeba dávat pozor především na pozorovací úhly. Při pohledu svrchu nebo zespodu může být obraz deformován, což pak při sledování televize například z gauče představuje problém.

Jaké rozlišení?

Velké rozdíly jsou také v rozlišení. Většina aktuálně nabízených modelů láká na standard Full HD (1920x1080 obrazových bodů), levnější modely však mají počet pixelů ještě nižší – nabízejí pouze HD rozlišení (1366x768 bodů).

Na druhém konci „potravinového“ řetězce jsou pak modely s rozlišením 4K, které nabízí 3840x2160 pixelů. U nich je obraz logicky daleko jemnější.

Neznamená však, že čím dražší televizor, tím kvalitnější obraz. U modelů s cenovkou nad 15 000 Kč promlouvají do výsledné ceny spíše nabízené funkce. A ty mohou být někdy skutečně velmi užitečné.

Šikovné vychytávky

Určité modely například dovolují instalovat další aplikace, mají totiž vlastní operační systém. Tímto způsobem je možné také zpřístupnit internetové archivy televizních stanic, stejně tak je ale možné instalovat hry či kuchařku. Téměř za samozřejmost lze v dnešní době považovat USB konektory pro připojení externích disků. Ty pak slouží pro přehrávání i jako záznamové médium.

Vhod může přijít také standard HbbTV. Tato zkratka označuje hybridní televizi, tedy přijímače schopné spojit výhody standardního vysílání s internetem.

V praxi se tak například při sledování nějakého programu uživateli zobrazí nabídka doplňujících informací – přímo na TV lze zobrazit související obsah, jako jsou fotografie, text, audio či video. Stejně tak HbbTV umožňuje přístup k internetovým archivům televizních stanic. Ale některé z nich si za přístup ke svým archivům nechávají zaplatit.

Panasonic TX-50DX703E: české kořeny

Televizor TX-50DX703E, který se mimochodem vyrábí v České republice, sice nepatří k těm nejlevnějším modelům na trhu, za cenu pohybující se nad hranicí 20 tisíc korun ale nabízí velmi slušnou výbavu i obrazovou kvalitu. 50palcová (127 cm) úhlopříčka nabízí 4K rozlišení.

Foto: archív výrobce

Panasonic TX-50DX703E

Pochválit si tento přístroj zaslouží za poměrně věrné podání barev, kvalita zobrazení je v dané cenové kategorii rozhodně nadstandardní. Samozřejmostí je vlastní operační systém, o jehož plynulý chod se stará dvoujádrový procesor. Ten umožňuje nejen instalovat aplikace, ale také nahrávat pořady na vloženou USB klíčenku.

Velmi zajímavá je také funkce TV Anywhere. Dávají zrovna oblíbený film nebo zajímavé utkání a vy nejste doma? Stačí televizor připojit k internetu, jehož prostřednictvím se bude obraz streamovat do chytrého telefonu nebo tabletu. Díky tomu můžete televizi sledovat na svém mobilním zařízení klidně i na druhém konci planety.

  • Klady: barevné podání displeje, množství nabízených funkcí
  • Zápory: má pouze jeden USB 3.0 konektor, další dva jsou pomalejšího standardu 2.0
  • Cena: 20 500 Kč

Samsung UE65KU6172: zakřivený pohled na svět

Testovaný model Samsung UE65KU6172 patří svými parametry k tomu nejlepšímu, co je možné aktuálně zakoupit, čemuž odpovídá také pořizovací cena. Ta se vyšplhala až k pomyslné hranici 45 000 Kč.

Foto: archív výrobce

Samsung UE65KU6172

Televizor láká na zakřivenou obrazovku a 4K rozlišení (3840 x2160 obrazových bodů) při úhlopříčce 65 palců (163 cm). Vzhledem k tomu, že jde o aktuální vlajkovou loď výrobce, není velkým překvapením, že obraz je bez sebemenší chybičky. Barvy jsou velmi bohaté, díky čemuž je možné zobrazit široký rozsah odstínů od úplné černé až po čistě bílou.

Ve výbavě nechybí ani bezdrátový adaptér wi-fi, dva USB porty, tři HDMI konektory, možnost zobrazení obrazu v obraze, digitální tuner DVB-T2, podpora satelitních karet DVB-S2.

  • Klady: Zakřivená obrazovka
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 45 000 Kč

Sencor SLE 2462: cena hraje prim

Pokud bychom se v otázce jak vybrat nejlepší televizi omezili čistě podle pořizovací ceny, jedním z nejlevnějších adeptů by aktuálně byl Sencor SLE 2462. Při cenovce 3500 Kč jde aktuálně o jeden z nejlevnějších 24palcových televizorů.

Foto: archív výrobce

Sencor SLE 2462

Nízké ceně ale víceméně odpovídá i nabízená výbava. Při úhlopříčce 60 centimetrů nabízí tento televizor pouze HD rozlišení (1366x768 pixelů). Ve výbavě nechybí kromě HDMI konektoru ani port USB. Díky němu může přístroj sloužit zároveň jako rekordér. Přijímat je možné satelitní vysílání DVB-C po dokoupení speciální redukce (modulu), pozemní digitální signál DVB-T2 byste ale hledali marně. S ním si přístroj neporadí.

Sencor SLE 2462 zároveň nenabízí žádný operační systém, není tedy možné do něj instalovat žádné aplikace. Příliš přesvědčivě nepůsobí ani konstrukce přístroje. Poměrně výrazné plastové rámečky působí laciným dojmem, stejně jako masivní lesklé stojany.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: u testovaného kousku bylo místy nerovnoměrné podsvícení
  • Cena: 3500 Kč

Acer X113P: nejlevnější na trhu

Klasický televizor může být v obývacím pokoji nahrazen také projektorem, který dovede navodit podobnou atmosféru jako v kině. Jedním z nejlevnějších je aktuálně Acer X113P. Pořídit jej je možné už za méně než sedm tisíc korun, čímž se tento stroj velmi přibližuje cenám nových televizorů s úhlopříčkou 80 cm.

Foto: archív výrobce

Acer X113P

Nízká cena se logicky podepsala na dovednostech tohoto modelu. DLP projektor tak dokáže zobrazit obraz v nativním rozlišení 800 x 600 bodů, a to navíc ještě v poměru stran 4:3.

Na prezentace ve firmách to bude stačit, ale při sledování filmů se uživatelé okradou kvůli nízkému rozlišení o celou řadu detailů, respektive se budete muset smířit s černými pruhy pod a nad obrazem.

Na druhou stranu projektor dokáže vytvořit až 300palcový obraz a dokáže zprostředkovat i 3D projekci. Lampa má životnost až 5000 hodin v normálním režimu.

  • Klady: přívětivá cena, 3D režim
  • Zápory: nízké rozlišení
  • Cena: 7900 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Jaké televizory jsou v kurzu?

Ceny nových televizorů startují podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, pod hranicí tří tisíc korun. Většina lidí je však ochotna za nové modely utratit třikrát tolik.

„Podle našich údajů je 65 % lidí ochotno do nové televize investovat nejčastěji částku kolem 9000, další čtvrtina utratí až 20 000 Kč,“ uvedl Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

To koresponduje i s informacemi jednotlivých prodejců. „Největší zájem je u nás o střední třídu. Je vidět, že zákazníci vyžadují určitou úroveň kvality, což ty úplně nejlevnější modely nejsou schopny nabídnout,“ podotkl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Lidé přitom mají zájem o středně velké obrazovky. „Naši zákazníci mají v oblibě zejména 40- až 43palcové modely. Popularita roste také u modelů s úhlopříčkou 50 palců a více,“ prohlásil Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

Nabízená výbava

Velkou roli při výběru hrají i jednotlivé technologie. „Důležitými parametry jsou wi-fi či USB vstup,“ konstatoval Šmíd.

Zákazníci se často zajímají také o to, zda nový přístroj splňuje příslušnou normu pro DVB-T2 vysílání. „Ve většině případů volí model, který odpovídá specifikaci T2/HEVC. To je do velké míry ovlivněno tím, že přes 80 % našeho sortimentu tvoří TV, které tuto specifikaci splňují,“ uvedl Karel Kučera, ředitel marketingu Alza.cz.

Televizory, které nebudou podporovat standard DVB-T2, budou muset být vybaveny set-top-boxy. Podobně jako tomu bylo dříve, když se vypínalo analogové vysílání. Přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Více se o standardu DVB-T2 dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám