Hlavní obsah

Hodně českých rodin očekává chudší Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vánoční nákupy včetně štědrovečerní hostiny se české domácnosti chystají utratit 12 500 korun, zhruba o 300 Kč více než loni. Dárků ovšem ve většině z nich tentokrát ubude.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční dárky zřejmě dostanou přednost

Článek

Vyplývá to ze spotřebitelského průzkumu, který v osmnácti evropských zemích uskutečnila společnost Deloitte. Dotázáno bylo celkem 18 354 respondentů.

„Za dárky plánují domácnosti v ČR vydat v průměru 8260 Kč. Více než polovina dotázaných se zaměří na tradiční dárky, jako je kosmetika, parfémy a knížky. Peníze pod vánočním stromečkem by uvítala čtvrtina Čechů a oblečení či boty pětina,“ sdělil na setkání s novináři Martin Tesař ze společnosti Deloitte.

Průzkum také ukázal, že ve srovnání s jinými zeměmi jsou obyvatelé Česka při výběru dárků opatrnější. Nejraději je nakupují v hypermarketech či velkých obchodních domech. Často si ale předtím srovnávají ceny jednotlivých prodejců a 86 % z nich k tomu využívá i internet. Prudce také v ČR roste obliba internetu jako hlavního nákupního nástroje.

Pokud jde o financování vánočních nákupů, třetina domácností si na to loni vzala úvěr. Letos ale s úvěrem počítá jen 24 procent dotázaných. V obavách z vývoje ekonomiky, vládních škrtů a chystaného růstu daně z přidané hodnoty se tedy většina lidí snaží vyhnout zbytečnému zadlužování.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nakoupit vánoční dárky nejvýhodněji

Vánoční dárky pro své nejbližší vybírá na internetu stále více lidí. Podle průzkumu společnosti Seznam.cz vybírají takto zboží tři ze čtyř Čechů. Často přitom...

Výběr článků

Načítám