Hlavní obsah

Zima změní podmínky bojů. Dopadne na demoralizované Rusy, tvrdí Britové

Nastupující zima změní podmínky války na Ukrajině pro obě strany konfliktu, upozornila v pondělí britská vojenská rozvědka. Důvodem je jak kratší den, tak mráz, což bude na vojáky vytvářet tlak. Demoralizované ruské jednotky mu budou hůře čelit.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Ukrajinský voják s protitankovou střelou u Bachmutu

Článek

„Den se zkrátí na méně než devět hodin ve srovnání s vrcholem léta, kdy má 15 až 16 hodin. Výsledkem bude méně ofenziv a statičtější defenzivní frontová linie,“ uvedla britská rozvědka.

Dodala, že schopnost nočního vidění je cenná a absence prostředků pro noční vidění zvyšuje neochotu bojovat v noci.

„Průměrná nejvyšší denní teplota poklesne z 13 stupňů Celsia v listopadu na nulu mezi prosincem a únorem. Síly postrádající zimní oblečení a ubytování s vysokou pravděpodobností budou trpět podchlazením,“ upozornili Britové.

Častější deště, silné větry a sněhové přeháňky přidají další problémy pro ruské síly, které už nyní mají špatnou morálku. Ztíží se ale také údržba a vojáci budou muset dbát na pečlivé čištění zbraní, aby v chladu neselhávaly a nezamrzaly.

Britská rozvědka varovala, že doba, kdy je možné zachránit kriticky zraněné, se zkrátí na polovinu, což povede k většímu riziku kontaktu s nepřítelem při záchraně vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám