Hlavní obsah

Zelenskyj přiznal obtížnou situaci Bachmutu, Vuhledaru a Lymanu

– Kyjev/Londýn

Ukrajinští vojáci čelí obtížné situaci u tří měst v Doněcké oblasti, kde probíhají boje, uvedl podle stanice BBC ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jedná se o Bachmut, který se Rusové pokoušejí dobýt od června, Vuhledar a Lyman, jejž už Rusové kontrolovali, ale na podzim ho ztratili.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Během 346 dní této války jsem často říkal, že situace na frontě je těžká. A nyní se stává situace ještě těžší,“ řekl Zelenskyj. „Nyní je tu zase ten čas, kdy okupanti vrhají více a více svých sil k tomu, aby prolomili naši obranu,“ dodal ukrajinský prezident.

Britská rozvědka v neděli oznámila, že se ukrajinské síly v Bachmutu dostávají do stále větší izolace, jak Rusové pomalu postupují s cílem obklíčit město.

„Hlavní silnice vedoucí do města jsou nyní zřejmě ohrožené přímou palbou po ruském postupu. Už dříve tento týden zřejmě Wagnerova polovojenská skupina obsadila vedlejší cesty spojující Bachmut se Siverskem,“ uvedla rozvědka.

Podle britské rozvědky jsou ještě další cesty vedoucí do města, přes které je možné ukrajinské jednotky zásobovat, ale Bachmut je stále izolovanější.

Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin sdělil, že se v Bachmutu tvrdě bojuje o každou ulici.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov zopakoval, že očekává velkou ruskou ofenzivu v únoru, protože Rusové mají rádi symboly.

V únoru to bude rok od začátku války. Podotkl, že ne všechny Západem slíbené zbraně do té doby dorazí na Ukrajinu, ale Ukrajina podle něj má zálohy, které zadrží ruské síly.

Zmínil, že výcvik na německých tancích Leopard začne už v pondělí, do očekávaného začátku ruské ofenzivy však nebude ukončen.

Putin slíbil, že Zelenského nezabije, tvrdí Bennett

Válka na Ukrajině

Zbraně Západu by neměly být použity k útoku na Rusko, míní Scholz. Zelenskyj souhlasí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám