Hlavní obsah

Ve zničeném Mariupolu opět jezdí česká tramvaj. Linku otevřel na dálku Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V okupovaném jihoukrajinském Mariupolu v Doněcké oblasti vyjela první tramvaj od doby, kdy město loni dobyli Rusové. Linku otevřeli s velkou slávou, ceremoniál přes video zahájil šéf Kremlu Vladimir Putin. Na zveřejněných záběrech jsou vidět tramvaje Tatra T3, tedy vozy české výroby, které před lety městu věnovala Praha.

Putin se na dálku zúčastnil slavnostního ceremoniálu k zahájení provozu tramvají v Mariupolu.Video: AP

 
Článek

„Dnes se zprovozňuje více než deset kilometrů tratí. To je samozřejmě jen malý zlomek, protože tramvajových tratí bylo ve městě téměř sto kilometrů. Ale to je jen začátek, první etapa práce v této oblasti,“ vzkázal na dálku šéf Kremlu.

Na místě ceremonii přihlíželi ruský vicepremiér Marat Chusnulin či šéf samozvané doněcké republiky Denis Pušilin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom před několika dny prohlásil, že po ruském dobývání je nyní téměř celý Mariupol v troskách. Zveřejnil přitom odpovídající satelitní snímky společnosti Google.

„Mariupol. Kdysi tam žilo téměř půl milionu lidí. A teď už nezbyly téměř žádné neporušené domy. Teroristický stát udělal všechno, aby tohle město zabil. Přes 90 procent Mariupolu je zničeno,“ napsala ukrajinská hlava státu.

Rusy zveřejněné video samozřejmě ukazuje zcela jiný obrázek. Na záběrech je možné vidět vyrovnané tramvaje Tatra T3 ozdobené balónky v červené, bílé a modré barvě. Nápis na jejich boku odkazuje na ruský Petrohrad, který je oficiálně partnerským městem jihoukrajinského přístavu.

Foto: Profimedia.cz

Znovuotevření tramvajové linky v okupovaném Mariupolu.

Praha od roku 2016 darovala Mariupolu zhruba desítku vyřazených tramvají T3, loni v létě přišla zpráva, že Rusové při útoku na město zničili blíže neupřesněný počet darovaných tramvají.

Populární model T3, kterého se mezi lety 1962 až 1997 vyrobilo zhruba 14 tisíc kusů, se ve velkém exportoval i do ciziny – mimo jiné i do Ruska a na Ukrajinu. Není tak jasné, z jaké dodávky pocházejí vozy na nyní prezentovaných záběrech.

Zelenskyj ukázal srovnání satelitních snímků po ruském „osvobození“ Mariupolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám