Hlavní obsah

Ukrajinské tanky na sobě měly německé kříže. Chyba jednotlivce, přiznal Kyjev

– Kyjev/Praha

Rusové opakovaně tvrdí, že kyjevský režim je nacistický, což se snaží dokumentovat tím, že Ukrajinci na své těžké technice používají nacistická označení. Záběry však dosud vždy prokázaly, že s nacistickou symbolikou nemají nic společného. Jiné to ale bylo v případě tanků na cvičení u běloruských hranic, kde Ukrajina přiznala pochybení jednotlivce.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinští vojáci při cvičení u Černobylu poblíž hranic s Běloruskem

Článek

Dva tanky na únorovém cvičení poblíž běloruské hranice u Černobylu vyfotil fotograf agentury Reuters. Jsou na nich namalované siluety trámových křížů, známých jako Balkenkreuz, které doplňují symbol ukrajinské vlajky. Že bylo použito doplňující bílé označení, je pochopitelné, samotná modro-žlutá vlajka není příliš vidět.

Jenomže tentokrát nejde jen o jednoduché kříže s krátkými rameny, jaké se objevovaly na vlajce jednoho z prvních útvarů na Ukrajině, Záporožské siče, nebo narychlo vytvořené označení pro manévry, kdy se bílá barva rozetře koštětem. Šlo o kříže, které vypadají stejně jako ty namalované na letadlech luftwaffe a tancích wehrmachtu v druhé polovině druhé světové války, kdy se ponechával často jen bílý lem.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinský tank na manévrech se siluetou trámového kříže

Novinky požádaly o vyjádření ukrajinské velvyslanectví. Jeho mluvčí Nadija Malovana dotaz předala vojenskému přidělenci s tím, že se obrátí na příslušné úřady.

Horší než nacisté. Rusové unesli z Ukrajiny až 700 tisíc dětí

Válka na Ukrajině

Ukrajinci nezametli případ pod koberec. Šetření však nějakou dobu trvalo a vyjádření přišlo po pěti týdnech. Že měly tanky doplňkové označení siluetami trámových křížů, které používala Velkoněmecká říše na konci druhé světové války, Ukrajinci nepopřeli.

Foto: Ukrajinské velvyslanectví v Praze

Ukrajinský tank s odstraněnými kříži

„Dostali jsme informace, že ty kříže nakreslil jeden voják, který to udělal bez souhlasu vedení,“ uvedla mluvčí Malovana. Zdůraznila, že kříže byly odstraněny. „Ihned to bylo napraveno,“ sdělila Novinkám a doložila to fotografiemi zmíněných tanků.

Foto: Ukrajinské velvyslanectví v Praze

Zamalování kříže na ukrajinském tanku

Kříže jako prvek rychlé identifikace

Na ukrajinských vozidlech se bílou barvou namalované kříže objevovaly jako prvek rychlé identifikace od počátku války. Většinou ale šlo jen dvě překřížené čáry, které měly odlišit ukrajinská vozidla od ruských, jež měla ze stejného důvodu namalované bílé Z, popřípadě i V nebo O.

Důvod byl prostý, obě strany konfliktu používaly na počátku konfliktu stejnou techniku sovětského původu a bylo potřeba maximálně omezit riziko, že budou vojáci střílet po vlastní technice. Kříž je mnohem viditelnější než ukrajinská vlajka, protože modrá barva splývá kamuflážním nátěrem.

Jednoduchý, čistě bílý trámový kříž sice připomínal ty, které použil wehrmacht v roce 1939 při invazi do Polska, ale už v říjnu 1940 od této podoby markingu Němci ustoupili a začali používat černý trámový kříž (Balkenkreuz) s bílým olemováním.

Jednoduchý bílý kříž s krátkými rameny se navíc objevoval na vlajce jednoho z prvních útvarů na Ukrajině, Záporožské siče, jak upozornil loni v říjnu polský server fakenews.

Podobnost s německým krátkodobě používaným označením tu sice byla, ale je třeba připomenout, že podobné jednoduché kříže se používaly i v americkém letectvu při manévrech před druhou světovou válkou.

Spodní snímek zachycuje siluetu trámového kříže na německém Panzeru II, na horním vznikla silueta trámového kříže tím, že byl malován přes cihličky reaktivního pancíře.

Černý trámový kříž s bílým lemem použilo poprvé císařské Německo na konci první světové války. Za nacistů ho začala používat luftwaffe a wehrmacht, přičemž byl často zachován jen bílý lem bez černého středu.

Současné německé ozbrojené síly a letectvo používají k označení železný kříž, tvarově odvozený od templářského (Tatzenkreuz), v černobílé kombinaci.

Za hákový kříž hrozí podmínka a pokuta

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám