Hlavní obsah

Ukrajinci ukázali, jak si britské tanky Challenger poradí s ruskými dračími zuby

Ukrajinská armáda zveřejnila záběry z nácviku překonávání překážek v britském tanku Challenger-2. Na záběrech, které na Twitteru sdílela agentura Nexta, je vidět, jak obrněnec překonává vyhloubené příkopy a protitankové zábrany - tzv. dračí zuby.

Britský tank Challenger-2 překonává ruské dračí zuby.Video: Twitter/@nexta_tv

 
Článek

Dračí zuby, tedy betonové bloky ve tvaru pyramidy, jsou využívány jako zátarasy proti těžké technice včetně tanků. Video, na které upozornila Nexta, naznačuje, že se Ukrajinci připravují na to, že budou podobným překážkám při očekávané jarní protiofenzivě čelit.

O tom, že Spojené království Ukrajině, která se brání ruské invazi, mezi prvními dodá západní tanky, rozhodl britský premiér Rishi Sunak na začátku letošního roku. Hovořilo se o tom, že by jich mohlo být kolem deseti.

„Poděkoval jsem za rozhodnutí, která nás nejen posílí na bitevním poli, ale také vyšlou správný signál dalším partnerům,“ napsal v lednu na Twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusové budují obrannou linii

Rusové se musí připravovat na obranu, budují proto opevnění podél linie. Detailní snímky, které získala BBC, ilustrují například hloubku obrany na západním pobřeží Krymu nebo v Tokmaku, který leží v Záporožské oblasti na trase do Melitopolu.

Okupační úřady evakuovaly z Tokmaku civilisty, aby ho přeměnily na vojenskou pevnost. Na severu se nacházejí dvě linie zákopů, za nimi 2,5 metru hluboký protitankový příkop, po 250 metrech tři řady dračích zubů, po dalších 300 metrech síť zákopů a za nimi dělostřelecká postavení, píšou The Moscow Times.

Protiofenziva už začala, válka je intenzivní, řekl Podoljak

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám