Hlavní obsah

Ukrajinci berou zpátečku. Musk nám hodně pomohl, napsal Podoljak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak se pokouší zmírnit napětí ve vztazích s americkým miliardářem Elonem Muskem. Na svém twitterovém účtu v pátek odpoledne připomněl, že Ukrajina má být Muskovi za co vděčná. Učinil tak pár hodin poté, co Musk na svém Twitteru naznačil, že rozhodnutí přestat Ukrajině nabízet zdarma služby satelitů Starlink je reakcí na vulgární vzkaz ukrajinského diplomata na jeho adresu.

Foto: Profimedia.cz

Mychajlo Podoljak

Článek

„Buďme upřímní, ať se nám to líbí, nebo ne, Elon Musk nám pomohl přežít nejkritičtější okamžiky války,“ napsal Podoljak. Uznal zároveň, že byznys má právo na své vlastní strategie. „Ukrajina najde řešení, jak udržet Starlink funkční. Očekáváme, že (Muskova) společnost bude poskytovat stabilní připojení až do konce jednání,“ uvedl.

Podoljak ve svém příspěvku Elona Muska označil.

O úmyslu společnosti Starlink přestat Ukrajině poskytovat bezplatné služby informoval na Twitteru v pátek dopoledne novinář Jason Jay Smart. „Společnost Starlink Elona Muska tvrdí, že si už nemůže dovolit poskytovat Ukrajině bezplatné služby, a žádá Pentagon, aby je zaplatil. Starlink měl ve válce změnit pravidla hry. Přichází to několik dní poté, co ukrajinský velvyslanec Andrij Melnyk Muskovi vzkázal, aby „šel do pr**le“, uvedl.

Ve svém příspěvku Smart nejbohatšího muže světa označil, a jak u Muska bývá zvykem, netrvalo dlouho a zareagoval.

„Jen se řídíme jeho doporučením,“ napsal Musk a přidal emotikon panáčka krčícího rameny.

Uražený Musk vysvětlil, proč už Ukrajincům nebude platit Starlinky

Válka na Ukrajině

Melnyk, jehož vulgární vzkaz se Muska zřejmě tak dotkl, byl donedávna velvyslancem Ukrajiny v Německu. Jeho svérázné výroky v médiích byly však jedním z důvodů, proč byl ke konci září odvolán.

Melnyk reagoval na Muskův návrh, aby Ukrajina natrvalo postoupila Krym Rusku a odsouhlasila si neutralitu. Musk také navrhl, aby se ve východních oblastech, které Rusko částečně okupuje, konala nová referenda o osudu tamních obyvatel. O návrhu nechal hlasovat své twitterové sledující. Zapojilo se více než 2,5 milionu lidí, přičemž přibližně 60 % hlasujících bylo proti jeho návrhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám