Hlavní obsah

Ukrajina zneškodnila drony mířící na Kyjev. Jeden člověk zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská protivzdušná obrana dnes brzy ráno potřetí za sebou zasáhla v Kyjevě a okolí proti útočícím bezpilotním letounů. To vyvolalo v několika čtvrtích pád trosek, požáry, a nejméně jeden člověk přišel o život. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace ukrajinských úřadů.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ráno po útoku na Kyjev

Článek

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko řekl, že při hašení požáru v  historické čtvrti Podil bylo nalezeno tělo jednoho obyvatele. Trosky dronu také poškodily jedno patro bytového domu v Darnycké čtvrti na východě města a zranili zde dvě osoby. Dvě osoby byly zraněny také v  Ševčenkivské čtvrti na západě, kde vzplál balkon v bytovém domě. Padající trosky dronu zasáhly také Solomjanskou čtvrť v centru města.

Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko popsal situaci jako „hromadný útok“ íránských bezpilotních letounů Šáhed, které se přiblížily z různých směrů. „Protivzdušná obrana identifikovala a  zničila asi deset zahraničních cílů,“ napsal na telegramu. Fotografie na internetových stránkách kyjevské vojenské správy ukazovaly částečně vyhořelé budovy nebo poškozené fasády domů.

Tři dny útoků se časově shodovaly se summitem Severoatlantické aliance (NATO) v Litvě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj summit pochválil, že poprvé od získání nezávislosti poskytl Ukrajině „základ bezpečnosti“. Dříve ale vyjádřil jisté zklamání nad tím, že nebyl stanoven žádný časový plán pro zajištění členství v NATO.

Výbuchy se ozývaly i v dalších ukrajinských oblastech, včetně Chmelnické na západě, Mykolajivské na jihu a Záporožské na jihovýchodě, uvedla agentura Reuters.

NATO se vrátilo ke schématům studené války, reagovala Moskva na summit

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám