Hlavní obsah

Ukrajina tiskne bomby ve velkém. Výroba smrticí zbraně nestojí ani stovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda pomocí 3D tisku vyrábí desítky tisíc součástek do různých typů bomb, aby uspokojila své požadavky na bojišti. Ty pak následně naplní samotnými výbušninami, jako je například trhavina C4 americké výroby, a obvykle z dronu shodí na nepřítele. Ukrajinci tak reagují na nedostatek zbraní, kterým dlouhodobě trpí. Informuje o tom deník The Economist, který hovořil s několika dobrovolnickými skupinami, jež se na produkci těchto „cukrátkových bomb“, jak jim Ukrajinci říkají, zaměřují.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci ze 24. samostatné mechanické brigády. Ilustrační foto

Článek

Jedna ze skupin vyrobila za poslední čtyři měsíce více než 30 tisíc součástek různých výbušnin. Podle jejího vůdce, který si říká Swat, navíc produkci navyšuje, aby ještě více podpořila ukrajinskou armádu.

Ten dále uvedl, že se všechny bomby vyrobené na 3D tiskárnách posílají na další místo, kde jsou následně naplněny výbušninami, jako je například plastická trhavina americké výroby C4.

Jiní dobrovolníci se specificky zaměřují na výrobu nábojnic pro 800gramové protipěchotní bomby. Ti jich podle zprávy listu The Economist vyrobí asi tisíc týdně s tím, že v následujících měsících chtějí produkci zvýšit až na 1500.

Člen této skupiny Ljoša uvedl, že tyto bomby zvané „Zajčyk“ (zajíc), které jsou shazované z dronů, se dokáží „zaříznout do dřevěných prken jako do másla“. Podle něj jsou navíc účinnější než tradiční menší granáty, které podle něj postrádají tu pravou „smrtící sílu“.

Tisknou se i mimo Ukrajinu

Další z těchto skupin jsou „Divoké včely“, která je složena z neukrajinských občanů a sídlí mimo ukrajinské území. Specializuje se přitom na 27centimetrové blíže nespecifikované bomby, pro které vyrábí nosné kužele, těla bomby a její „ocas“.

Podle jednoho polského dobrovolníka této skupiny přitom výroba vyjde pouze na necelých 3,85 dolaru (asi 84 korun), díky čemuž jich mohou vyrobit velké množství za malou cenu.

Janis Ozols, vůdce Divokých včel z Lotyšska, deníku řekl, že od listopadu 2022 bylo z „jiných částí Evropy na Ukrajinu dodáno nejméně 65 tisíc takových bomb“. Ukrajinští celníci přitom při kontrolách „přivírají oči“ a považují tyto zásilky za „dětské hračky nebo svícny“.

Tisk větších bomb

Ozols dále uvedl, že se na 3D tiskárnách vyrábí i součástky pro daleko větší bomby. To potvrdil i jeden ukrajinský voják z Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, podle kterého se na bojišti používají i jedenáctikilové „Candy Bombs“ (cukrátková bomba).

Tento voják, jehož identitu deník The Economist zná, také řekl, že ukrajinská armáda používá zhruba 200 různých modelů bomb, které se vyrábí tímto alternativním způsobem.

Ukrajinští operátoři bezpilotních letounů také tvrdí, že tyto skupiny vyrábí také součástky pro zhruba kilogramové cukrové bomby, které lze použít proti obrněným vozidlům, a to i proti tankům.

Zpráva britského deníku však není první, která na tento fenomén poukazuje. Již v dubnu o tom informoval americký list The Washington Post (WP), který uvedl, že Ukrajinci používají 3D tiskárny k výrobě alternativní munice v podzemních dílnách na východě Ukrajiny.

Nutno dodat, že i Ukrajinu trápí nedostatek munice obecně, především pak munice ráže 155 milimetrů, která je kriticky důležitá pro dělostřeleckou podporu. V tomto tiskárny zatím pomoci nemohou.

Ukrajinská ofenziva vázne. Zde jsou hlavní důvody

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám