Hlavní obsah

Ruský plukovník si řekl o pračku jako úplatek. Zaplatí sto tisíc a jde z týlu na frontu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dva roky zákazu práce ve veřejných funkcích a pokutu 400 tisíc rublů (104 tisíc korun) dostal od 235. posádkového soudu plukovník ruského generálního štábu Ivan Mertviščev. V listopadu loňského roku si řekl o pračku jako o úplatek výměnou za pozitivní hodnocení odvodového komisariátu Ramenki nedaleko Moskvy.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják střeží stavbu nového domu v Mariupolu

Článek

Mertviščev působil v oddělení zodpovědném za mobilizaci a měl zkontrolovat činnost vojenského komisariátu na západě Moskvy. Před návštěvou zavolal místnímu komisaři a sdělil mu, že kontrola dopadne špatně, pokud mu nekoupí pračku za 70 tisíc rublů (přes 27 tisíc korun).

Komisař ho ale udal vojenské kontrarozvědce, která Mertviščeva zadržela. Plukovník se k činu přiznal a skončil v domácím vězení. Soudu řekl, že renovoval byt a nutně potřeboval pračku do koupelny. Prokurátor žádal dvouleté odnětí svobody, čemuž se chtěl plukovník vyhnout. Podařilo se mu přesvědčit soud, že nešlo o úplatek, ale „pouze“ o pokus o podvod.

Kromě pokuty a zákazu výkonu veřejné funkce na dva roky už Mertviščev podle listu Kommersant sepsal žádost, aby byl odeslán do zóny „speciální vojenské operace“ na Ukrajině, jak Moskva válku u svého západního souseda nazývá.

Rusové by měli hlásit hotovost nad milion rublů, navrhl tamní poslanec

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám