Hlavní obsah

Rusko ztrácí sílu. Na Ukrajině přišlo o polovinu bojeschopnosti, tvrdí šéf britských ozbrojených sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda měla na Ukrajině ztratit už polovinu své bojeschopnosti, včetně až 2500 tanků, říká vlivný admirál a náčelník britských ozbrojených sil Sir Tony Radakin. Rázně odmítl domněnky, že ukrajinská protiofenzíva postupuje pomalu a připojil se predikcím, že hlavní protiútok Kyjeva teprve přijde.

Foto: Profimedia.cz

Sir Tony Radakin

Článek

Britský admirál Sir Tony Radakin pro deník Financial Times uvedl, že zatlačení ruské linie zpět nikdy neměl být jednorázový úkon. Zatím úspěšnou vojenskou strategií Kyjeva je podle něj tzv. pravidlo tří S (starve, stretch & strike), tedy vyčerpat, natáhnout linii a udeřit.

Ukrajina zatím má problém prorazit silně opevněnou ruskou linii během své protiofenzívy spuštěné zhruba před měsícem. To trochu pokazilo zbožná přání některých západních spojenců Kyjeva, že by ukrajinské vojenské síly mohly dosáhnout rychlých významných úspěchů.

V pondělí ukrajinské síly oznámily, že od začátku ofenzivy osvobodily na jižní Ukrajině 158,4 čtverečních kilometrů.

Ukrajinská armáda hlásí částečné úspěchy na jižní frontě

Zahraniční

„Otázkou je, jak udeříte na frontovou linii, která má na délku více než tisíc kilometrů. A jak z toho uděláte větší problém pro Rusko než pro Ukrajinu,“ položil v parlamentním slyšení řečnickou otázku Radakin, který zároveň připustil, že aktuální ukrajinské situaci nepomáhá ani nedostatek leteckých podpor a to, že hustota ruských minových polí je výraznější, než se očekávalo.

Obrovské ztráty nezvládají pokrýt

Podle Radakina však není možné dávat Ukrajině časový rozvrh, jak má postupovat. Navíc je Rusko podle něj nyní tak slabé, že nemá sílu ani na vlastní protiofenzívu.

„Rusko ztratilo polovinu bojeschopnosti své armády. V loňském roce Rusko vypálilo na nepřítele deset milionů dělostřeleckých granátů, ale je schopné jich ročně vyrobit maximálně jeden milion. Ztratilo na 2500 tanků, nicméně zvládá jich za rok vyrobit přinejlepším 200,“ uvedl Radakin.

Velká Británie je druhý největší poskytovatel vojenské techniky Ukrajině hned po Spojených státech.

Reznikov: To hlavní je teprve před námi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám