Hlavní obsah

Rusko v RB OSN neuspělo se svou rezolucí o biologických zbraních na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN neuspělo se svým návrhem na rezoluci, aby OSN vyšetřila podezření Moskvy, že Ukrajina spolu s USA vyvíjela na svém území biologické zbraně. Proti rezoluci hlasovali tři stálí členové s právem veta – Spojené státy, Francie a Británie, napsala agentura Reuters.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Rada bezpečnosti OSN. Ilustrační foto

Článek

Návrh rezoluce vedle Ruska podpořila jen Čína, dalších deset členů RB OSN se zdrželo hlasování. Ruská tvrzení o vývoji biologických zbraní na Ukrajině již dříve odmítl Kyjev i Washington.

Od začátku své invaze na Ukrajinu na konci února Rusko několikrát uvedlo, že země s podporou amerického ministerstva obrany provozuje na svém území laboratoře na výrobu biologických zbraní. Pro svá tvrzení ale Moskva nikdy nepředložila žádné důkazy. V návrhu rezoluce, o které RB OSN hlasovala ve středu, žádala sestavení vyšetřovací komise.

Spojené státy a Ukrajina ruská tvrzení již dříve odmítly. Podle západních diplomatů jsou ruské snahy prosadit téma na zasedání RB OSN jen ztrátou času.

Na konci října mluvčí Vysoké představitelky OSN pro odzbrojení Izumi Nakamicuové uvedl, že mezinárodní organizace nemá žádné poznatky, které by potvrzovaly ruská tvrzení.

Rusové si letos koupili téměř o polovinu antidepresiv více než loni

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám