Hlavní obsah

Rusko si šetří rakety na zimu, varují Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nižší frekvence ruských leteckých útoků na Ukrajinu z posledních týdnů může značit strategii Moskvy pro nadcházející měsíce. Britské ministerstvo v sobotu upozornilo, že si Rusové mohou šetřit střely s plochou dráhou letu na zimu, kdy s nimi masivně zaútočí na ukrajinskou energetickou soustavu.

Foto: Profimedia.cz

Ruská střela s plochou dráhou letu

Článek

„Zprávy z otevřených zdrojů naznačují, že od dubna 2023 se míra odpálených (ruských) střel s plochou dráhou letu snížila, přičemž (ale) ruští představitelé tlačili na zvýšení produkce těchto zbraní,“ upozorňuje na sociální síti X (dříve Twitter) britské ministerstvo obrany.

Rusko je podle něj pravděpodobně schopno vytvořit „značné zásoby“ střel s plochou dráhou letu a existuje reálná možnost, že je v zimě použije na soustředěné útoky proti kritické infrastruktuře. Konkrétně proti ukrajinské energetické soustavě s cílem ji úplně vyřadit nebo vážně poškodit.

Britské ministerstvo v této souvislosti připomnělo, že střely s plochou dráhou letu (ALCM) – zejména moderní Ch-101 (v označení NATO AS-23a Kodiak) – tvořily hlavní údernou sílu většiny ruských leteckých útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu v období od podzimu do jara. Takový scénář se může opakovat s horšími následky, upozorňují Britové.

Varování britských zpravodajců je v souladu s dřívějším varováním britského vojenského důstojníka ve výslužbě Richarda Kempa, který na začátku září ve vlastní analýze pro deník The Telegraph došel k závěru, že se Rusko snaží nechat Ukrajince vyčerpat při probíhající protiofenzivě a chystá vlastní mohutné útoky na zimu, možná už na začátek ledna.

Putin spřádá ďábelský plán a Kima k němu využije, varuje britský velitel

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám