Hlavní obsah

Ruskem jede vlak s těžkou technikou, může jít o kolonu jaderného velitelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sociálních sítích se od neděle objevují záběry přesunu těžké vojenské techniky po železnici. Podle polského vojenského analytika Kondrada Muzyka a dalších zdrojů včetně proruského telegramového kanálu Rybar jsou na snímcích obrněná vozidla BPM-97 a další technika patřící 12. hlavnímu direktoriátu ruského ministerstva obrany. Jde o jednotku, která má na starosti jaderné zbraně. Západní média proto spekulují, zda se Rusko nechystá provést jadernou provokaci, nebo dokonce útok.

Foto: Profimedia.cz

Ruský vojenský vlak. Ilustrační foto

Článek

Na zmíněném videu jsou vidět obrněnce, které byly zřejmě dovybaveny vylepšenými věžemi s kanony ráže 30mm, protiminovým pancéřováním a systémem čištění vzduchu. Kromě BPM-97 je na vagonech vidět i další těžká technika. Jedná se o viditelně modernější techniku než tu, jež je od začátku ruské invaze na Ukrajinu nasazována na bojišti.

Pokud BPM-97 a další náklad přepravovaný po železnici ze středního Ruska směrem na ukrajinskou frontu skutečně náleží k 12. hlavnímu direktoriátu ruského ministerstva obrany, může se podle Muzyka jednat o další eskalaci konfliktu.

„12. hlavní direktoriát ruského ministerstva obrany je zodpovědný za jadernou výzbroj, její uskladnění, údržbu zbraňových systémů, přepravu a distribuci jednotkám,“ řekl Muzyk britskému listu The Sunday Times.

Odkud kam a přesně vlaková souprava s vojenskou technikou směřovala ani to, zda se skutečně jedná o stroje spadající pod obávanou divizi ruské jaderné obrany a odstrašení, není jisté. Kromě Muzyka to ale tvrdí i lidé stojící za telegramovým kanálem Rybar, který má blízko ruským armádním kruhům, pokud jimi není přímo ovládán.

Do pohybu se dala i ponorka se zbraní soudného dne

Nejedná se o jedinou indicii, která napovídá tomu, že Rusové něco chystají nebo to alespoň předstírají. Americká stanice Fox News a další západní média na začátku tohoto týdne s odkazem na své zdroje upozornily, že svůj domovský přístav opustila K-329 Belgorod – nejdelší ponorka světa, která je zřejmě vyzbrojena jadernými drony Poseidon. O nich se traduje, že jsou schopny v případě odpálení u pobřeží vyvolat radioaktivní tsunami.

Celkem má ponorka disponovat šesti poseidony. Těm je pro jejich domnělou ničivou sílu přezdíváno „rytíři soudného dne“. Belgorod opustil svůj domovský přístav v Bílém moři při severozápadním pobřeží Ruska a nyní se nachází neznámo kde. NATO se ho usilovně snaží najít, napsal italský deník La Repubblica.

Výše zmíněné zprávy přichází v situaci, kdy se stále častěji skloňuje hrozba donedávna nemyslitelného jaderného úderu. O tom, že se nejedná už jen o teoretickou možnost, svědčí kromě otevřených výhrůžek ruských jestřábů a nepříliš skrytých náznaků Kremlu i poslední vyjádření bývalého ředitele CIA, amerického generála ve výslužbě Davida Petraeuse.

Pokud Putin použije jadernou zbraň, NATO zlikviduje veškeré ruské síly na Ukrajině, řekl generál

Válka na Ukrajině

Ten prohlásil, že pokud by Rusko použilo malou jadernou bombu, mohlo by NATO zničit všechny ruské jednotky a vybavení na Ukrajině i na Krymu, stejně tak Černomořskou flotilu.

K využití malé taktické jaderné bomby vyzval Moskvu například čečenský vůdce a osobní přítel ruského prezidenta Ramzan Kadyrov. „Podle mého osobního názoru by měla být přijata drastičtější opatření, až po vyhlášení válečného stavu v pohraničních oblastech a použití jaderných zbraní s nízkou účinností,“ napsal Kadyrov v sobotu na svůj telegramový účet. Reagoval tak na události posledních hodin, během kterých Rusko přišlo o klíčové město Lyman.

Kadyrova naštvala porážka v Lymanu: Nasaďme jaderné zbraně, vyzývá

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám